Wat is de Bbz precies?

‘De laatste strohalm voor zzp’ers in financiële nood’
Je moet er eigenlijk niet aan denken in je dagelijkse bedrijfsvoering als zzp’er. Helaas is het voor heel wat zelfstandigen de laatste jaren aan de orde geweest: balanceren op het randje van faillissement. Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) kan uitkomst brengen. Maar wat houdt deze regeling precies in?
Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) is ingesteld om zelfstandigen uit de bijstandswet te houden. Het is een soort laatste strohalm die je kunt grijpen als je tijdelijk geen inkomsten hebt en je geen opdrachten of klussen meer kunt vinden. De Bbz is aan te vragen bij de sociale dienst van je gemeente.
 

Onbekende regeling

Zeker sinds de kredietcrisis in 2008 is het aantal zzp’ers dat gebruikmaakt van de Bbz gegroeid. Toch is de regeling lang niet bij iedereen bekend. Ook bij de gemeenten, die de bijstand verlenen, is het niet altijd even duidelijk hoe ze het moeten uitvoeren. Bij brancheorganisatie ZZP Nederland komen dan ook regelmatig klachten binnen van ondernemers die aankloppen bij hun gemeente voor tijdelijke financiële ondersteuning. Aanvragen worden geweigerd of ze krijgen het advies dat ze beter maar hun bedrijf kunnen opheffen en een bijstanduitkering aanvragen. Met name kleine gemeenten weten vaak niet hoe ze met het Bbz moeten omgaan, aldus de brancheorganisatie. Gelukkig is er vanuit de politiek nu de wil om de Bbz meer onder de aandacht te krijgen van zelfstandigen. Maar wie komt er precies voor in aanmerking?
 

Gevestigde ondernemer

Deze renteloze lening is bedoeld om de ondernemer tijdelijk een uitkering te laten ontvangen totdat hij weer in de eigen levensbehoeften kan voorzien. Dus ben je een gevestigde zelfstandige en kamp je met financiële problemen? Dan kun je tijdelijk een uitkering ontvangen. De Bbz vult je inkomen aan tot bijstandsniveau. Na de bijstandsverlening bepaalt de gemeente of je eventueel nog een deel van de lening moet terugbetalen. Als het voortbestaan van je bedrijf gevaar loopt, maar deze wel levensvatbaar is, kun je vanuit de Bbz ook een maximumbedrag lenen van 190.812 euro. Dit is dan natuurlijk wel een rentedragende lening, waar je tien jaar de tijd voor hebt om deze terug te betalen.
 

Starters

Naast de gevestigde ondernemers kunnen ook starters in aanmerking komen voor het Bbz. Als je wilt starten vanuit de bijstand kun je er bijvoorbeeld een beroep op doen. Je kunt, als je inkomen uit het eigen bedrijf beneden het bijstandsniveau ligt, gedurende drie jaar aanspraak maken op aanvullende inkomensondersteuning. Hiermee kun je de investeringen doen die nodig zijn om je bedrijf op te starten. Daarnaast kan de sociale dienst je een bedrijfskapitaal verstrekken van 35.130 euro.
 

Oudere zzp’ers

Als laatste groep kunnen ook oudere zelfstandige ondernemers aanspraak maken op de regeling. Ben je ouder dan 55 jaar en ben je gedwongen een eind te maken aan je bedrijf, omdat het niet meer levensvatbaar is? Dan kun je maximaal een jaar lang een aanvullende periodieke uitkering krijgen om te voorzien in je levensonderhoud. Het beëindigen van het bedrijf dient binnen de betreffende periode plaats te vinden. Je mag daarnaast best een eigen vermogen bezitten. Dat staat de Bbz-uitkering niet in de weg. Alleen wanneer blijkt dat je op basis van je eigen vermogen een lening van de bank kunt krijgen, kom je niet in aanmerking voor de Bbz. Je vermogen mag dan niet hoger zijn dan 183.638 euro. Dan krijgt de Bbz altijd de vorm van een lening.
 

Eisen

Verder zijn de eisen om in aanmerking te komen vrij duidelijk. Je moet een bedrijf of zelfstandig beroep voeren waarmee je een bedrijfsinkomen verdient dat voldoende oplevert voor jezelf, je gezin en de instandhouding van je bedrijf. Ook moet je geen hulp meer kunnen krijgen van een bank of borgstellingsfonds voordat je aanspraak kunt maken op de Bbz en moet je minimaal achttien jaar oud zijn én jonger dan 65. Tenslotte moet je kunnen laten zien dat je bedrijf levensvatbaar is.
Idealer is het om in tijden waarin je bedrijf goed loopt een degelijke buffer op te bouwen, waar je op kunt terugvallen in mindere tijden. Maar voor degenen die dat niet hebben kunnen doen is het fijn dat er een Bbz is achter de hand.
 
Foto: adamr | FreeDigitalPhotos.net

Lees ook…

Starten vanuit de WW

Wanneer je je baan verliest en in de WW terechtkomt heb je twee opties: keihard solliciteren om weer een baan in loondienst te vinden of voor jezelf beginnen. Kies dan voor de vrijheid en word zzp'er! Wil jij starten terwijl je een uitkering hebt? Dan kan je werkcoach van het UWV je daarin ondersteunen.

Wat als je even zonder inkomen zit?

Als zzp’er kan het gebeuren dat je een tijdje zonder opdrachten zit of ziek wordt. Dan heb je geen inkomen, want recht op een WW-uitkering heb je niet. ‘‘Ik heb zzp’ers noodgedwongen zien stoppen omdat zij te weinig uren maakten’’, aldus Jaco Brouwer, budgetcoach bij Mijn Budgetcoach.nl.

Starten vanuit de ziektewet

Vanaf nul beginnen terwijl je je leven weer op de rit probeert te krijgen. Trainingsactrice Ilona Kuis (32) weet precies hoe dat is. Ze stopte met haar baan in loondienst omdat zij overspannen was en moest haar werkende leven opnieuw vormgeven. Vanuit de ziektewet is zij voor zichzelf begonnen. Daar heeft ze veel voor moeten doen, maar haar harde werken is beloond. Ilona: “Ik ben heel gelukkig met mijn leven als zzp’er.”
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer