Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Zo behaal je fiscaal voordeel als zzp'er
Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per sé een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen je eigen auto zakelijk te rijden. Hoe doe je dat?

Waarom?

Als jouw auto op naam van de zaak staat, kun je alle kosten van de belasting aftrekken. Denk aan brandstof, parkeergeld, onderhoud en afschrijvingskosten. Als je meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten maakt, dan krijg je te maken met bijtelling. Volgens de Belastingdienst zijn er in 2019 twee tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2018 vallen alleen auto’s zonder CO2-uitstoot in het 4%-tarief. Dit percentage maal de cataloguswaard wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting.
 
Belastingdienst: In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22. Is jouw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing.
 
Let op: de cataloguswaarde is niet de dagwaarde, maar de waarde van de auto toen deze de eerste keer in de verkoop kwam. Maak dus vooraf een goede berekening, het overzetten van een oudere (tweedehands) auto kan financieel tegenvallen. Zijn je kosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter privé blijven rijden. Je kunt dan 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.
 

Hoe?

Kies je ervoor om je auto op de zaak te zetten als zzp’er, dan hoef je alleen wat dingen aan te passen op je balans. Je telt de marktwaarde (die waarde bereken je bijvoorbeeld op de website van de ANWB) op bij je ondernemingsvermogen. Vervolgens mag je voortaan je autokosten van de belasting aftrekken.
 
Het is wel belangrijk dat de auto op jouw naam staat als zzp’er. Daarnaast is het goed om contact op te nemen met je verzekering: in sommige gevallen moet je deze aanpassen.
 

Rittenregistratie

Zodra je je auto zakelijk besluit te rijden, moet je een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden. Je moet namelijk kunnen aantonen aan de Belastingdienst dat je daadwerkelijk zakelijke kilometers hebt afgelegd. Ook woon-werkverkeer geldt als een zakelijke reis. Over alle privékilometers betaal je bijtelling, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
 
Wettelijk gezien ben je verplicht de volgende zaken te vermelden in je rittenregistratie:
  • Merk en type;
  • Het kenteken;
  • De periode waarin je de auto gebruikt.
 
Per rit moet je het volgende vermelden:
  • Datum;
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • Vertrek- en het aankomstadres, zowel van de heen- als de terugrit;
  • De route, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen;
  • Of het een privé- of zakelijke rit betreft.
Dit kun je bijhouden op papier, maar er zijn ook handige apps voor.
 
Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst blijkt dat 1 op de 3 startende ondernemers niet weten welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Heb jij hulp nodig? Onze adviseurs kunnen je helpen! 
 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

 
Bron: Belastingdienst

Lees ook…

5 gratis apps die zakelijk reizen makkelijker maken

Dag in, dag uit op dezelfde plek werken is voor niemand goed. Misschien ben je al vaak onderweg omdat je bij klanten langs moet, maar het is ook mogelijk dat jij je dagen slijt achter je laptop aan de keukentafel. Onze redactie heeft de handigste gratis apps voor onderweg voor je op een rij gezet. Als je veel reist dan maken deze apps dat nog makkelijker en als je veel op één plek zit kunnen deze apps de drempel om de deur uit te gaan verkleinen.

Hoe regel ik voordelig een auto als zzp'er?

Als je een auto nodig hebt als zzp’er, zijn er meerdere opties. Afhankelijk van je situatie kun je kopen, delen, huren of leasen. Welke optie past bij jou?

‘Zzp’er kiest vaker kleinere leaseauto’

Zzp’ers die kiezen voor een leaseauto, gaan steeds vaker voor een kleiner type. Volgens Esther Tepper van shortleasemaatschappij Lease Online komt dat door de bijtelling. “Bijtelling is een belangrijke afweging voor veel zzp’ers.”
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer