Belangrijkste veranderingen voor zzp'ers per 1 januari 2015

Inkomstenbelasting, bijtelling, VAR
Zoals elk jaar veranderde er weer het nodige op 1 januari 2015. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Let op! Sinds 1 mei 2016 is de wet DBA ingegaan. Lees hier alles over de nieuwe wet.

 

VAR blijft voorlopig, BGL uitgesteld

De Tweede Kamer heeft het kabinet verzocht de invoering van de Beschikking geen loonheffingen (BGL) uit te stellen. De door diverse belangenbehartigers aangedragen alternatieven verdienen volgens het parlement nadere studie. Zolang het parlement nog geen besluit heeft genomen over de BGL was de VAR voor 2014 ook in 2015 geldig, mits de werkzaamheden hetzelfde waren, evenals de omstandigheden en voorwaarden.
 

Bijtelling voordeel privégebruik auto

Per 1 januari maakt het niet meer uit op wat voor brandstof uw auto rijdt (uitstootgrenzen en bijbehorende bijtellingspercentages zijn in alle gevallen hetzelfde).
Voor auto's met een CO2-uitstoot van meer dan 50 gram per km die voor het eerst in 2015 op naam zijn gesteld, gelden in 2015 de bijtellingspercentages voor het privégebruik in de volgende tabel. Deze percentages gelden niet bij excessief privégebruik.
 
Auto's met 14% bijtelling >50 - minder dan of gelijk aan 82
Auto's met 20% bijtelling >82 - minder dan of gelijk aan 110
Auto's met 25% bijtelling >110

Per 1 januari 2016 zijn de bijtellingspercentages veranderd. Lees hier wat de huidige percentages zijn.

Geen CO2-uitstoot?

Dan geldt een bijtelling van 4 procent (geldt 5 jaar). Die termijn begint op de eerste dag van de maand na de maand waarin de datum van de eerste tenaamstelling valt.

CO2-uitstoot van max 50 gram per km
Daar geldt een bijtelling van 7 procent voor (geldt 5 jaar). 
 

Beloning voor curatoren, bewindvoerders en mentor

Er komen eenduidige regels voor de beloning van curatoren, bewindvoerders en mentoren. Hiermee komt een einde aan de huidige praktijk waarbij kantonrechters de beloning vaststellen. De nieuwe regels moeten voorkomen dat er per provincie toch ongelijkheid ontstaat in de beloning.
 

Nieuwe thuiskopieheffingen

De thuiskopieheffingen dalen met 30 procent. 
Desktop-pc's, notebooks, smartphones € 3,50
Audio/videospelers  € 1,40
Externe harddiskdrives en e-readers  € 0,70
CD-Rom/DVD € 0,02


Nieuwe tarieven inkomstenbelasting

De tarieven over de eerste en tweede schijf zijn verhoogd, maar de premiepercentages voor de sociale verzekeringen zijn verlaagd. Het totaaltarief over beide schijven blijft daardoor nagenoeg gelijk. 

Arbeids- en heffingskorting

Arbeidskorting gaat omhoog voor lagere inkomens, terwijl de arbeidskorting voor hogere inkomens verder wordt afgebouwd. Afbouw algemene heffingskorting gaat omhoog. De algemene heffingskorting wordt in 2015 verhoogd naar maximaal € 2.203.
Door de afbouw van de heffingskorting blijft er netto minder over van bijzondere beloningen.

Energiebelasting gaat omhoog

De tarieven voor de energiebelasting gaan omhoog in 2015. Dit geldt voor zowel elektriciteit als aardgas.
 
Foto: Stuart Miles - FreeDigitalPhotos.net

Lees ook…

Help! De VAR verdwijnt

Wanneer een opdrachtgever je inhuurt wil hij graag bewijs dat je inderdaad een zelfstandige ondernemer bent. En dat hij niet hoeft op te draaien voor jouw loonbelasting en sociale premies. De VAR-verklaring gaf daarover duidelijkheid. Nu gaat dat anders.

Nu een zakelijke auto kopen of juist wachten?

De autobelasting gaat op de schop. Dit jaar veranderen de bijtelling en bpm voor zakelijke auto’s, in 2017 volgen de echt grote hervormingen. Wat is wijsheid: nu een auto kopen of juist wachten? In dit artikel lees je hoe je voordelig uitkomt.

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

De VAR is verdwenen: sinds 1 mei 2016 is de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Wat betekent dit voor jou als zzp’er? De veranderingen op een rij.
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer