Wat kost privé-rijden in een zakelijke auto?

Bijtelling verrekenen: zo doe je dat
Rijd je ook privé in een zakelijke auto, dan moet je bijtelling betalen. Wat is bijtelling en hoe weet je wat je moet betalen? Een overzicht.
Als je een zakelijke auto rijdt, mag je jouw autokosten van de belasting aftrekken. Denk aan benzine, onderhoud en afschrijving. Rijd je ook privé in je zakelijke auto, dan mag je minder aftrekken. Je hebt dan namelijk te maken met bijtelling.
 

Hoe weet je of je bijtelling moet betalen?

Als je een zakelijke auto rijdt, moet je een rittenregistratie bijhouden. Zo kun je aantonen hoeveel zakelijke- en privé-kilometers je hebt gereden. Zo’n rittenregistratie kun je op papier bijhouden of met een app die voldoet aan het Keurmerk Rittenregistratiesystemen. Dit moet zowel voor een auto die je (full operational, inclusief brandstof) leaset, als een auto die je bezit.
 
Blijkt uit jouw rittenregistratie dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan hoef je niets te betalen. Rijd je meer privékilometers, dan mag je minder autokosten van de belasting aftrekken.
 

Bijtelling verrekenen

Kom je boven de 500 kilometer privé uit, dan krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling wil in dit geval zeggen dat je een bepaald bedrag moet verrekenen met je autokosten, voordat je ze mag aftrekken. Het bijtellingsbedrag hangt af van het bouwjaar, de CO2-uitstoot en de catalogusprijs (nieuwprijs) van de auto, inclusief accessoires, bpm en btw.
 

Voorbeeld:

De nieuwprijs van de auto is 20.000 euro inclusief btw en bpm. Het is een redelijk zuinige auto van minder dan 15 jaar oud. Je hebt opgezocht dat bij deze auto een bijtellingspercentage hoort van 21 procent. De bijtelling is dan dus 21 procent van 20.000 euro: 4200 euro. Dit bedrag gaat af van de autokosten die je van jouw winst aftrekt.
 
Stel dus dat je in totaal 4500 euro aan autokosten (afschrijving, benzine, onderhoud) hebt betaald.
4500 euro (kosten) - 4200 euro (bijtelling) = 300 euro mag je nog aan autokosten van de belasting aftrekken.
 

Let op!

Het bijtellingsbedrag is maximaal het bedrag dat je aan autokosten aftrekt. Dit zijn bijvoorbeeld brandstofkosten, onderhoud en afschrijving van de auto. In het geval van een leaseauto is dit het bedrag dat je maandelijks betaalt. In het geval van bovenstaand voorbeeld kun je niets van de belasting aftrekken als je minder dan 4000 euro kosten aan je auto had.
 

Welk bijtellingspercentage hoort bij mijn auto?

Voor auto’s die meer dan 15 jaar oud zijn is het duidelijk: daarvoor geldt een bijtellingspercentage van 35 procent. Voor jongere auto’s is de bijtelling afhankelijk van de datum van de eerste tenaamstelling en de CO2-uitstoot.
 
Voor auto's met een CO2-uitstoot van meer dan 50 gram per km die voor het eerst in 2015 op naam zijn gesteld, gelden in 2015 de bijtellingspercentages voor het privégebruik in de volgende tabel. Deze percentages gelden niet bij excessief privégebruik. De Belastingdienst noemt privégebruik excessief als het voordeel van je privégebruik meer dan 25 procent is van de catalogusprijs.
 
Auto's met 4% bijtelling > 0 gram/kilometer CO2-uitstoot
Auto's met 15% bijtelling
>1 - minder dan of gelijk aan 50 gram/kilometer CO2-uitstoot
Auto's met 21% bijtelling
>51 - minder dan of gelijk aan 106 gram/kilometer CO2-uitstoot
Auto's met 25% bijtelling
>107 gram/kilometer CO2-uitstoot
 

Lees ook…

Belangrijkste veranderingen voor zzp'ers per 1 januari 2015

Zoals elk jaar veranderde er weer het nodige op 1 januari 2015. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per sé een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto tot auto van de zaak te maken. Hoe doe je dat?
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer