Bloggen is voor amateurs!

Blog van Nanette van Wezel | Wezenlijk Veranderen
Bloggen, een begrip dat niet meer weg te denken is uit de hedendaagse internet- en marketingcultuur. Eigenlijk is het niets anders dan jouw kennis op een leuke manier overbrengen op klanten, relaties en prospects.
In mijn trainingen en coachingsessies voor ondernemers hoor ik vaak dat ondernemers stoeien met de vraag of ze wel of niet moeten gaan bloggen. Ze twijfelen of ze wel genoeg interessante informatie te melden hebben en of ze überhaupt wel over voldoende schrijverstalent beschikken om een goede blog te kunnen schrijven.
 
Ik verzeker mijn klanten altijd dat bloggen ook voor amateurs is. Je hoeft geen topschrijver of taalpurist te zijn. Als je maar schrijft vanuit je hart en ervoor zorgt dat je een verhaal hebt waar je klanten iets aan hebben.
 
Om je op weg te helpen een paar tips om een begin te maken met jouw eerste blog:
 

Schrijf over zaken die jouw klanten interessant vinden

Maak een lijstje van onderwerpen waar jouw klanten mee bezig zijn en die zij interessant vinden. Kijk eens naar waar ze bijvoorbeeld moeite mee hebben en mee stoeien. Ga naar aanleiding hiervan eens een verhaal schrijven met verhalen uit de praktijk. Een blog waar een verhaal in zit van een persoon wordt beter gelezen dan wanneer je in abstracte begrippen blijft praten.
 
Bart (grafisch vormgever en een klant van mij) hoorde vaak terug van zijn klanten dat ze het zo irritant vonden dat ze hem iedere keer moesten inschakelen wanneer ze een simpele foto moesten bewerken. Daarom heeft Bart een blog geschreven over hoe je in een aantal simpele stappen een foto kunt bewerken. Deze blog werd erg veel gelezen en gedeeld op social media. Een typisch geval van echte waarde weggeven.
 

Wees transparant en laat jezelf zien

Je mag gewoon laten zien wat jij moeilijk vindt, daar smullen lezers van. Weet je waarom? Omdat ze jou willen zien en niet iemand anders. Ik had laatst een vlog gemaakt met als titel ‘’Mijn meest gemaakte fouten op facebookgebied’. Deze is echt heel erg goed bekeken, dat komt mede doordat ik andere ondernemers een kijkje geef in mijn keuken en laat zien dat iedereen fouten maakt. Ik wil dat ondernemers iets aan mijn vlog hebben en niet ook die fout maken.
 

Kom over de schrijfdrempel en ga het gewoon doen

De beste manier om bloggen te leren is door het simpelweg te doen. Het hoeft echt niet meteen perfect te zijn. Laat het lezen door een aantal bekenden en vraag ze om feedback. Beperk het aantal mensen aan wie je feedback vraagt tot maximaal vier, want anders zie je door de bomen het bos niet meer.
 
Ik heb mijn allereerste blog ook rondgestuurd naar een aantal relaties en feedback gevraagd in ruil voor een kopje koffie met appeltaart. Dit was een duidelijke win-win situatie. Ik had namelijk waardevolle feedback gekregen en één van deze relaties is klant geworden na onze koffie-met-appeltaart-date.
 
Wanneer komt jouw eerste blog online?

Lees ook…

Hoe maak ik een column of vlog voor ZZP Servicedesk?

Wie weet beter wat een zelfstandig professional bezighoudt dan jij? Daarom zijn wij altijd op zoek naar zzp'ers die willen schrijven of vloggen over hun ervaringen. Wil jij je kennis met anderen delen en je collega-zelfstandigen op weg helpen? Begin dan met het schrijven van een column of videobloggen! Ben je geen zzp'er, maar expert op een gebied dat voor zzp'ers relevant is? Dan ontvangen we ook graag jouw bijdrage.

Joehoe, ik heb een blog hoor!

Een vriendin van mij is sinds kort aan het bloggen geslagen. Ze gelooft er namelijk heilig in dat bloggen haar kan helpen meer bezoekers naar haar website te trekken. Vol goede moed post ze al een aantal weken haar hersenspinselen. Maar dan komt ze erachter dat haar blog nauwelijks gelezen wordt …

Help, wie heeft er onderwerpen voor mijn blog?

Weet jij wat de belangrijkste reden is om die blog maar voor je uit te schuiven? Nee, het is niet het gebrek aan schrijftalent. De meeste mensen vinden namelijk dat ze best aardig die pen kunnen hanteren. En dat is ook echt zo. Nee, een veel groter struikelblok richting een succesvol blog is inspiratie. Want waar moet jij in hemelsnaam elke week een onderwerp vandaan halen? Vijf doodeenvoudige maar o zo werkbare tips.
Blijf op de hoogte van onze laatste updates en kom direct in contact met andere ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer