Zzp'er is ouder dan 45 en verdient 33.000 euro

Bekijk de inkomens in jouw provincie
De zzp'er is in ons land in korte tijd een begrip geworden. Dat is ook niet zo verbazingwekkend, nu uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland ruim 800.000 van zijn. Eind vorig jaar bracht het CBS een rapport met interessante cijfers over deze diverse groep zelfstandigen.

Ouder dan 45 en voor de helft hoogopgeleid

De meeste zzp’ers bieden vooral hun eigen arbeid aan. In het derde kwartaal van 2014 zijn dat 622.000 zzp’ers. Meer dan de helft van de zzp’ers die eigen arbeid aanbieden is ouder dan 45 jaar, 48 procent is hoogopgeleid. 
Deze hoogopgeleide zzp’ers werken het vaakst in de specialistische zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. 
De laagopgeleide zzp’ers die eigen arbeid aanbieden werken vaak in de bouw. Daarnaast zijn er 188.000 zzp’ers die hoofdzakelijk producten of grondstoffen verkopen. Zij werken vooral in de handel en de landbouw. 


Gemiddeld 33.000 euro 

Zzp’ers verdienden in 2012 gemiddeld bijna 33.000 euro. Er zijn grote verschillen wat betreft inkomen. De helft heeft een persoonlijk inkomen van minder dan 25.500 euro. 10 procent heeft een inkomen van iets meer dan 3 duizend euro. Maar de top-10 procent verdient meer dan 70.000 euro.
 
Tot 2009 nam het inkomen van zzp’ers nog toe, daarna begon het af te nemen. Sinds 2011 lijkt het inkomen zich te stabiliseren. Zzp’ers die eigen arbeid aanbieden hebben vaak een hoger persoonlijk inkomen (35.000 euro) dan zzp’ers die producten verkopen (25.000 euro). 
 
De data-visualisatie toont per provincie het aantal zzp'ers en het gemiddelde persoonlijk inkomen per provincie.
 

Lees ook…

5 tips om geld te besparen als zzp'er

Zzp’ers zitten relatief vaak in een hogere inkomensgroep, zo bleek onlangs uit een rapport van het Centraal Planbueau (CPB). En ze zitten iets minder vaak dan anderen in de lagere inkomensgroep. Dat is goed om te horen.

Zo bepaal je als zzp'er jouw tarief

Het is een vraag waar iedere zzp'er mee worstelt: hoe bepaal ik mijn tarief? Je wil jezelf niet uit de markt prijzen door te hoog te gaan zitten, maar je wilt ook weer niet te weinig vragen voor jouw kennis en vaardigheden. De meeste zzp'ers blijken toch vrij laag in te zetten, dit is onnodig. Door deze stappen te doorlopen kun je duidelijk vaststellen wat jouw minimale tarief moet zijn.

Wat als je even zonder inkomen zit?

Als zzp’er kan het gebeuren dat je een tijdje zonder opdrachten zit of ziek wordt. Dan heb je geen inkomen, want recht op een WW-uitkering heb je niet. ‘‘Ik heb zzp’ers noodgedwongen zien stoppen omdat zij te weinig uren maakten’’, aldus Jaco Brouwer, budgetcoach bij Mijn Budgetcoach.nl.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer