‘Ondernemer dankzij mijn opa’

Interview met zelfstandig professional Christel Derkx
Pionieren, dat zit Christel Derkx (35) in het bloed. Ze is geboren in het Limburgse Ysselsteyn, een dorp dat in 1921 door de eerste bewoners met blote handen ontgonnen is. In haar jeugd woonde ze daar op de Pioniersstraat. Twee jaar geleden is ze zelf gaan pionieren, door haar eigen bedrijf te starten.
Christel: “Voordat ik voor mezelf begon heb ik 10 jaar voor Philips gewerkt in verschillende functies, onder andere als projectmanager en marketeer. In 2009 kreeg ik een burn-out, dat was een groot dieptepunt in mijn leven. Ik ben gereïntegreerd, maar kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet meer thuishoorde bij het bedrijf, al is Philips altijd een heel goede werkgever geweest.”
 

Ontslag

“Na een slapeloze nacht in 2011 heb ik de knoop doorgehakt: ik ging voor mezelf beginnen. De volgende ochtend heb ik direct mijn ontslag ingediend. Ik zat in een traject om manager te worden van mijn afdeling, dus iedereen sloeg steil achterover toen ze het hoorden. Sommigen verklaarden mij voor gek. Maar ik wist het zeker: ik moet iets forceren om weer vooruit te kunnen.”
 

Facebook

“Nadat ik mijn werkzaamheden bij Philips had afgerond, ben ik in een diep gat gevallen. Alle gebeurtenissen van de laatste jaren moesten een plek krijgen. Het heeft drie maanden geduurd tot ik de volgende stap kon zetten: ik kondigde op Facebook aan dat ik mijn eigen bedrijf ging starten. De volgende stap was een inschrijving bij de KvK. Alles stap voor stap, zoals een pionier dat doet.”
 

Rondkomen

“Mijn bedrijf, Ideeënfabriek Christel Derkx, helpt mkb-ondernemers om ideeën uit te werken tot concepten. Ik heb al meerdere opdrachten gehad, maar ik kan nog niet leven van wat ik doe. Na tweeënhalf jaar had ik dat ook niet verwacht. Daar heb ik mezelf drie tot vier jaar de tijd voor gegeven. Bij Philips heb ik een goede buffer opgebouwd, dus ik zit niet op hete kolen.”
 

Opa

“Mijn opa van moederskant heeft een heel grote rol gespeeld bij mijn besluit voor mezelf te beginnen. Hij was een van de eerste bewoners van Ysselsteyn en was boer, ondanks dat hij zelf liever door had willen leren. Dat kon helaas niet in zijn tijd. Hij was altijd bezig met het bedenken van ideeën die hij bij de dorpsraad kon aanbieden. Mijn opa durfde zijn kop boven het maaiveld uit te steken en stond met zijn voeten in de modder. Daarin lijk ik ontzettend op hem.”
 

Baken

“Hij is helaas in 1996 overleden, op mijn verjaardag. Wij hadden een heel sterke band en de manier waarop hij in het leven stond, heeft een grote invloed gehad op mijn leven. Op dagen dat ik twijfel of ik alles op zakelijk vlak wel goed doe, is hij mijn baken. Hij is ook niet bij de pakken neer gaan zitten. Moest iedere dag keihard knokken om zijn gezin te onderhouden. En heeft naast zijn harde werk als boer ook nog eens mooie ideeën uit kunnen werken die Ysselsteyn vooruit hebben geholpen. Zo heeft hij bijvoorbeeld gezorgd voor een bus die kinderen uit Ysselsteyn naar de basisschool bracht. Die gedachten geven mij altijd weer het vertrouwen dat het goedkomt.”
 

Voeten in de modder

“Net als mijn opa sta ik met mijn voeten in de modder. Daarmee bedoel ik dat ondernemen niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ondernemen is met je neus tegen de deur aanlopen en de volgende deur opentrekken. Ondernemen zit niet in mijn bloed, maar pionieren wel. Daarom noem ik mijzelf ook pionier en geen ondernemer.”

Lees ook…

'Als zzp’er kun je het leven leiden dat zo dicht mogelijk bij jezelf ligt'

Vanuit de ziektewet is trainingsactrice Ilona Kuis (32) voor zichzelf begonnen. In deel 1 van dit interview vertelde zij hoe zij haar eigen baan heeft gecreëerd en hoe zij haar netwerk heeft opgezet. In dit deel legt zij uit hoe zij een vliegende start heeft gemaakt, hoe haar dagen eruitzien en hoe zij omgaat met eenzaamheid.

Als zzp’er werken zonder ergens vast te wonen | Interview deel 2

Zzp’er Esther Jacobs heeft veel bijzondere dingen meegemaakt in haar leven. Haar verhaal is een inspiratiebron voor andere zelfstandigen. De 44-jarige heeft bewezen dat alles mogelijk is en dat je iedere horde kunt nemen die op je pad ligt. In deel één van dit interview vertelt ze hoe zij zonder geld en ervaring ruim 16 miljoen euro voor goede doelen ophaalde. In dit deel lees je hoe zij als motivational speaker haar geld verdient, zonder ergens vast te wonen.

Alleen maar doen wat je leuk vindt

“Ik ben zzp’er geworden omdat ik wil doen wat ík wil. Daarom neem ik alleen klussen aan die ik leuk vind en waar ik gelukkig van word”, vertelt Daniel Lansbergen. De 30-jarige Utrechter runt sinds 1 januari dit jaar zijn eigen bedrijf Artisanal Cuisine. Daarmee houdt hij zich bezig met eten en drinken in de breedste zin van het woord.
Blijf op de hoogte van onze laatste updates en kom direct in contact met andere ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer