Wat moet ik weten over auteursrecht?

Zo beschermt het jouw werk
Intellectueel eigendom is makkelijk te kopiëren. Auteursrecht beschermt je daartegen. Het zorgt ervoor dat jij altijd genoemd moet worden bij jouw werken en dat jij mag beslissen wie het gebruikt. Het beste is dat je er niets voor hoeft te doen. Het gaat automatisch bij al jouw creatieve werken.

Wanneer heb ik auteursrecht?

Auteursrecht, vooral bekend onder de naam copyright, beschermt creatieve werken tegen piraterij. Auteursrecht geldt tot 70 jaar na overlijden van de maker, het is gratis en over de hele wereld geldig.
 
Dit betekent niet dat al jouw werken vallen onder het auteursrecht. Onder auteursrecht vallen onder meer boeken, schilderijen, muziek, foto’s, software, enzovoorts. Of het onder auteursrecht valt wordt bepaald door twee aspecten: het moet zintuiglijk waarneembaar en origineel zijn. Met zintuiglijk waarneembaar wordt bedoeld dat je het moet kunnen zien, aanraken of horen. Met originaliteit wordt bedoeld dat de maker zijn eigen creativiteit heeft gebruikt.
 

Klanten regelen

Het is mogelijk auteursrechten over te dragen aan anderen. Vaak wordt er voor deze overdracht betaald. Denk aan de rechten die productiemaatschappijen kopen om een boek te verfilmen. Door deze rechten te verlenen kun jij jezelf beter positioneren op de markt als bijvoorbeeld een fotograaf. Hoe meer mensen jouw foto’s gebruiken met jouw naam erbij, hoe meer mensen het zien. Dit zorgt ervoor dat jij naamsbekendheid krijgt en meer potentiële klanten bereikt.
 

Naburige rechten

Naast auteursrechten bestaan er ook naburige rechten. Deze gelden voor de inspanning en prestaties van uitvoerende kunstenaars. Denk aan acteurs of live optredens. Deze zijn 50 jaar geldig en hebben dezelfde regels als auteursrecht. Als jij een lied schrijft, krijg jij daarover auteursrecht. Als jij dit lied zingt heb je daarop naburige rechten.
 

Positie versterken

Als iemand toch jouw boek publiceert en er vervolgens zijn eigen naam bijzet, kun jij deze persoon aanklagen. Het is de bedoeling dat jij dan kunt aantonen dat jij het origineel hebt geschreven. Dit kan soms lastig zijn. Om te bewijzen dat jij het origineel hebt gemaakt kun je bij auteursrechtbeheerder CCProof tegen een vergoeding jouw auteursrecht vaststellen. Het is ook mogelijk om een aangetekende brief of pakket naar jezelf te sturen met hierin een kopie van jouw boek en deze ongeopend te laten. Let wel op dat hier een datumstempel op zit met de datum van verzending.
 

Creative Commons

Wil je andere mensen gratis gebruik laten maken van jouw creatieve uitingen? Dan biedt Creative Commons deze mogelijkheid. Je behoudt bij Creative Commons wel de rechten, maar je geeft andere mensen toestemming om het te verspreiden, te delen of zelfs te veranderen. Je kunt hiervoor een gratis standaardlicentie aanvragen. Jij mag bepalen in welke mate het wordt verspreid en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Lees ook…

Hoe heb jij jouw tarief bepaald?

Je tarief. Dat is altijd een lastig onderwerp. Hoe bepaal je wat je je moet vragen? En wat vragen anderen? Zit je niet te hoog of te laag? Deze vragen blijven zelfstandig ondernemers vaak bezighouden.

8 tips voor het verkopen van producten

Er komt veel kijken bij het verkopen van producten. Eén van de belangrijkste zaken is klanttevredenheid. Hoe voorkom je klachten? En misschien nog belangrijker: hoe los je ze op? Acht tips om jouw klanten tevreden te houden.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2018. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer