Wat heb je als zzp’er aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk?

Wanneer mag je WBSO subsidie aanvragen?
Innovatie is nodig om de concurrenten voor te blijven. Het kan zijn dat jij je bezighoudt met het ontwikkelen van producten, productieprocessen en software. Wist je dat je subsidies kunt aanvragen voor zowel de tijd en de kosten die je hiervoor maakt?

WBSO

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is ingesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de technische innovatie van ondernemers te stimuleren. Je kunt deze als zzp’er aanvragen indien je jaarlijks meer dan 500 uur bezig bent met subsidiabele werkzaamheden én inkomstenbelasting betaalt.

 

Welke werkzaamheden vallen hieronder?

De WBSO houdt zich bezig met projecten waarbij er iets nieuws ontstaat. Dit kan zowel een fysiek product als software zijn. De precieze werkzaamheden zijn als volgt:
- ontwikkeling van technisch nieuwe producten;
- productieprocessen of programmatuur;
- technisch wetenschappelijk onderzoek;
- een analyse van de technische haalbaarheid van een project;
- procesgericht technisch onderzoek.

 

Hoe vraag ik het aan?

Je moet aan kunnen tonen dat het project innovatief is. Hiervoor moet je de technische knelpunten, oplossingsrichtingen en de risico’s van het project laten zien. De WBSO gaat uit van het aantal uren dat jij werkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noemt dit S&O uren en ze gaan in vanaf de datum van aanvraag. Als zzp’er kun je tot 30 september van het kalenderjaar ongelimiteerd WBSO aanvragen indienen. Na het aanvragen krijg je een Speur en Ontwikkeling (S&O) verklaring. Deze heb je nodig bij Research en Development Aftrek.

 

Research en Development Aftrek

Als je in aanmerking komt voor een WBSO subsidie, is het ook mogelijk om Research en Development Aftrek (RDA) aan te vragen. Net als WBSO is het doel van RDA om de innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren. Deze aanvraag moet gelijk met de aanvraag voor WBSO subsidie gedaan worden. RDA zorgt voor vermindering van de inkomstenbelasting. Ze kijken naar de kosten die gemaakt worden voor het project. Hier gaan ze uit van kosten over 150 S&O uren per maand. Als je hier niet aan komt, wordt er uitgegaan van 15 euro per S&O uur.
 

Om wat voor bedragen gaat het?

Voor zzp’ers is de regeling van de WBSO in 2019 dat je 12.775 euro zelfstandigenaftrek krijgt, met een aanvullende aftrek voor starters van 6.391 euro. 

Lees voor meer informatie de handleiding WBSO 2019, van RVO.nl. 

Lees ook…

Hoe werkt de Arbowet bij zelfstandigen?

De arbeidsinspectie kan boetes opleggen aan zzp’ers die zich niet aan de Arbowet houden. Maar als zelfstandig professional ben je niet altijd aansprakelijk bij een arbeidsinspectie. Als iemand jou inhuurt voor een klus, kan het onduidelijk zijn of jij een zelfstandige bent of een werknemer. Dus hoe werkt dit nou precies?

9 tips voor een goede profielfoto

Als ondernemer is het belangrijk dat je een goede profielfoto hebt op de verschillende social media en je website. Je moet herkenbaar zijn voor de personen die met jou in contact willen komen en professioneel overkomen.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer