Een eigen webshop bouwen

Wat is er nodig voor de doe-het-zelver?
Je hebt een doelgroep en producten gevonden en bent klaar om je webshop te beginnen. Dan kun je een webshop kopen of huren, maar je kunt 'm ook zelf bouwen. Ben jij een doe-het-zelver en wil je je eigen webwinkel vanaf de grond opbouwen? Waar moet je dan op letten?

Online webshop software of zelf regelen

Voor veel startende webshops is een online webshop-aanbieder de ideale oplossing. Hiermee heb je met één aanbieder direct alle zaken rond je webshop geregeld, inclusief hosting, domeinnaam en SSL-verbinding. Voorbeelden van zulke aanbieders zijn JouwWeb (voor beginnende webshops) en Lightspeed (voor grotere webshops). Heb je specifieke wensen of heel grote plannen, dan is het aan te raden om alles zelf te regelen. Deze zaken moet je dan regelen. 

 

Hosting

Ten eerste moet je zorgen voor goede hosting. Je wilt immers dat je website zo min mogelijk problemen heeft. Als je winkel vaak uit de lucht is, gaan je klanten sneller naar de concurrentie. Hosting hoeft niet duur te zijn. Voor 7,50 euro per maand heb je al hosting voor 100 GB, wat overeenkomt met het plaatsen van tekst uit 50 complete encyclopedieën. Meer dan genoeg voor een webshop. Als je het later toch wilt uitbreiden, is dit vaak geen probleem. Vergelijk verschillende aanbieders en kijk naar recensies. Als je eenmaal hosting hebt kun je een lay-out voor de website maken of er één kopen. Kopen kost al gauw tegen de 60 euro, zelf maken kost een hoop tijd en vergt kennis van het ontwikkelen van websites.
 

Domeinnaam

Een passende domeinnaam is natuurlijk handig. Als je er één hebt bedacht en hij is nog vrij, dan kun je deze meestal redelijk goedkoop kopen. Hiervoor zijn verschillende websites. Als jouw bedachte domeinnaam al bezet is, is het soms mogelijk om het over te kopen van de persoon die het momenteel beheert. De kosten hiervan kunnen hoog uitvallen.
 

CMS

Je gaat vaak gebruik maken van het CMS. Er is een groot aantal gratis systemen, maar je kunt er ook een klein bedrag aan uitgeven. Je hebt een CMS nodig om je website te beheren. Sommige systemen kunnen meer dan anderen. Kijk daarom goed naar welke het beste bij jou past.
 

SSL-verbinding

Je wilt natuurlijk dat jouw klanten veilig online kunnen betalen. Met een SSL-verbinding bescherm je hun persoonsgegevens. Als je geen SSL-certificaat kunt regelen dan breek je de Wet Bescherming Persoonsgegevens en kun je een boete krijgen van 4500 euro. Het is dus een belangrijk onderdeel. Bij de meeste aanbieders van online webshop software is een SSL-certificaat gratis inbegrepen.
 

Verkoop

Als je begint met verkopen is het natuurlijk wel handig dat je op voorraad hebt wat je gaat verkopen en goed contact hebt met postbedrijven zoals PostNL om ervoor te zorgen dat alles goed verzonden wordt. Er zijn verschillende opties voor het bezorgen van pakketten. Kijk hier goed naar en kies welke het beste bij jouw webshop past.
 

Toch maar een andere optie?

Gaat dit iets te ver boven je pet en wil je toch een makkelijkere manier. Dan kun je contact opnemen met website ontwikkelaars en vragen of zij jouw webshop maken met jouw preferenties.

Lees ook…

Webshop huren?

Je hebt een doelgroep bepaald en je weet wat je wilt verkopen. Nu rest alleen nog het meest fundamentele deel van je webwinkel: de website. Hoe zet je die op? En waar moet je op letten?

Hoe creëer je een succesvol product voor in jouw webshop?

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om producten te verkopen via het internet. Via websites als Etsy.nl of Alibaba.com kun je koopwaar laten maken en aan de man brengen. Om jouw webshop te laten slagen moet je wel een goed product hebben. Maar hoe weet je of jouw handelswaar een succes kan worden?
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer