De fiets gebruiken als ondernemer

Een fiets van de zaak of als privé-vermogen?
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen als privé-vermogen of als beroepsvermogen. Wat is voor jou het voordeligst?

Fiets als bedrijfsvermogen

Een fiets gaat over het algemeen meer dan een jaar mee. Het wordt dan ook gezien als een investering. Als jouw fiets minimaal 450 euro exclusief btw kost kun je het meerekenen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Let wel op: je moet in totaal meer dan 2.300 euro aan investeringen in het boekjaar hebben gedaan voordat deze aftrek van toepassing is. Deze aftrekpost is erg voordelig. Je kunt namelijk 28 procent van de aanschafprijs verminderen op je inkomstenbelasting.
 
Als je niet aan de 2.300 euro aan investeringen komt, is het misschien beter om even te wachten met je aankoop. Kijk of je in het volgend boekjaar meer investeringen moet maken waardoor je het beter later kunt halen. Je wilt immers aftrekposten toepassen waar het kan. Als je gebruik maakt van de KIA is het wel nodig dat je jouw fiets jaarlijks met 20 procent van de aanschafprijs afschrijft. Het is namelijk een investering die langer meegaat dan een jaar.

 

Geen gebruikmaken van de KIA

Het is ook mogelijk om een fiets die goedkoper is dan 450 euro te kopen als bedrijfsvermogen. Deze wordt dan in één keer afgeschreven. Het nadeel hiervan is dat je niet de KIA kan toepassen, waardoor het uiteindelijk meer kan kosten.
 

Omzetbelasting

Je moet aannemelijk kunnen maken dat je de fiets voor minstens 10 procent met zakelijke doeleinden gebruikt. Je hebt dus nog veel ruimte over voor privé gebruik van je fiets. Je kunt btw terugvragen over het percentage van je fiets dat je voor het bedrijf gebruikt. Als jij jouw fiets voor 70 procent zakelijk wilt gebruiken, kun je 70 procent van de belasting toegevoegde waarde van je fiets terugvragen.
 

Fiets als privé-vermogen

Als je een fiets als privé-vermogen ziet, dan heb je geen recht op een investeringsaftrek of afschrijving. Wel mag je de beroepsmatige kilometers en de woon-werk kilometers als beroepskosten boeken. Deze kosten zijn 19 cent per gereden kilometer. Om je fiets als privé-vermogen te zien, moet je voor minstens 10 procent je fiets voor privé doeleinden gebruiken.
 

Wat is dan het voordeligst?

Je hebt een grote marge om te kiezen of je de fiets op privé-vermogen of op bedrijfsvermogen zet. De keuze is dus bijna helemaal aan jou. Het is wel lastig om te bewijzen aan de Belastingdienst hoeveel kilometers je privé en voor je bedrijf rijdt, want het is lastiger voor jezelf om je kilometers bij te houden. Een fiets heeft namelijk geen handige kilometerteller zoals een auto. Je kunt dit wel in je agenda of rittenregistratie laten zien. Als je veel kilometers aflegt, kan het goedkoper zijn om je fiets tot privé-vermogen te tellen. Maar het hangt ook af van de prijs van je fiets.

Lees ook…

Investeer in jezelf en ontdek je kwaliteiten

Als je zelfstandig onderneemt, is het goed om te blijven leren. Je hebt als zzp’er één belangrijke voorsprong op grotere bedrijven: je kunt sneller leren en kunt je daardoor makkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door je steeds aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen in de markt en op het internet, kun je jouw positie veilig stellen.

5 kleine regelingen voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten er 5 voor je op een rijtje.

Zoekmachine optimalisatie voor afbeeldingen

Zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je niet alleen toepassen op de tekst van je website, maar ook op de afbeeldingen. De concurrentie op SEO in tekst is erg groot, bij afbeeldingen is dit kleiner omdat minder mensen via afbeeldingen zoeken naar bedrijven. Hoe kun jij ervoor zorgen dat Google Images naar jouw pagina verwijst?
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer