5 tips: kies de juiste autoverzekering

WA, WA+ of allrisk?
Ruim 40 procent van alle Nederlandse autobezitters is oververzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise en onderzoeksbureau Motivaction. Door te oververzekeren, betaal je al snel honderden euro’s per jaar te veel. Hoe kies je de juiste autoverzekering? 5 handige tips.
Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de auto-eigenaren met een allriskverzekering te hoog verzekerd is. Van alle eigenaren met een WA+ Beperkt Cascoverzekering is zelfs 60 procent oververzekerd. Daarentegen zou  20 procent van de auto’s met alleen een WA-verzekering juist een ruimere dekking moeten hebben.
 

Tip 1: Ken het verschil tussen dekkingen

Er zijn drie soorten dekking: WA, WA+ en Allrisk. Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de goedkoopste optie en wettelijk verplicht. Een WA-verzekering vergoedt alleen de schade die aan andermans auto bij een aanrijding. Je eigen schade wordt dus niet vergoed.
 
De WA+ wordt ook wel WA mini-casco of beperkt casco genoemd. Dit is een uitgebreidere variant van de WA-verzekering, waarbij je wel een schadevergoeding krijgt bij brand, ruitschade of diefstal van je eigen auto.
 
Allrisk of WA volledig casco is de duurste en meest uitgebreide autoverzekering. Hierbij wordt ook schade aan je eigen auto vergoed, zelfs als je die schade zelf hebt veroorzaakt.
 

Tip 2: Kijk naar de dagwaarde

“Het euvel zit ’m vooral in de dagwaarde van de auto,” zegt Pricewise-directeur Hans de Kok. “Deze waarde wordt vaak overschat. Na zes tot acht jaar ligt de dagwaarde vaak ruim 65 procent lager dan de nieuwwaarde. Allrisk verzekeren is in dat geval niet meer interessant, sterker nog: het is dan grote onzin, omdat bij diefstal alleen nog de dagwaarde van je auto wordt uitgekeerd.”
 
Autoverzekeraars en vergelijkingssites geven standaard het volgende dekkingsadvies:
-Auto van 10 jaar of ouder: WA
-Auto tussen de 5 en 10 jaar oud: WA+
-Auto van minder dan 5 jaar: Allrisk.
 

Tip 3: Let op! Hoe waardevast is jouw auto?

Het standaard dekkingsadvies klopt lang niet altijd. Sommige auto’s zijn meer waardevast dan anderen, bijvoorbeeld doordat ze minder snel gebreken vertonen of langer populair blijven. De Volkswagen Polo verliest bijvoorbeeld minder snel zijn waarde dan een Ford Focus, blijkt uit onderzoek van Z24. Verder kan een zeldzame oldtimer een stuk meer waard zijn dan een nieuwe wagen.
 
Er zijn allerlei websites waarop je de dagwaarde van je auto kunt berekenen. Kijk bijvoorbeeld op de sites van AutoWeek of vergelijkingssite Independer.
 

Tip 4: No-claim korting

Twijfel je tussen twee autoverzekeringsvarianten? Als het om de kosten gaat, kan de hoogte van je no-claim korting de doorslag geven. Een no-claim korting is een beloning voor het aantal jaren dat je een autoverzekering hebt, maar geen schade rijdt. Vaak zit de maximale korting (14 schadevrije jaren of meer) tussen de 75-80 procent. Dit kan dus honderden euro’s schelen op je jaarpremie! Hoe hoog de korting precies is, verschilt per verzekering.
 

Tip 5: Leen je geld?

Koop je een auto van geleend geld? Dan kun je deze het best een allrisk verzekeren, tenzij het om een heel klein bedrag gaat. Verzeker je alleen WA, dan krijg je namelijk niets terug als je je auto total loss rijdt. Je loopt het risico dat je geen auto meer hebt, maar nog wel een lening moet afbetalen.
 

Extra tip: belasting

Rijd je een auto van de zaak? Dan kun je ook de kosten van je verzekering van de belasting aftrekken! Lees meer.

Lees ook…

Inzittendenverzekering: heb ik die nodig?

Heb je een zakelijke auto en laat je weleens iemand met je meerijden? Dan wil je misschien een inzittendenverzekering afsluiten. Vaak kost het maar een paar tientjes extra per jaar. Maar wat heb je nu echt aan zo’n verzekering? En wat zijn de verschillen tussen de varianten? De opties op een rij.

Wat kost privé-rijden in een zakelijke auto?

Rijd je ook privé in een zakelijke auto, dan moet je bijtelling betalen. Wat is bijtelling en hoe weet je wat je moet betalen? Een overzicht.

Verzekeren. Wat is nodig en wat niet?

Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over verzekeringen. Ondernemers moeten dit helaas wel. ‘‘Veel ondernemers kiezen ervoor om onverzekerd aan het werk te gaan, terwijl sommige verzekeringen helemaal niet duur zijn’’, vertelt Ruut Dubbeld van adviesbureau Dubbel-Z.
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer