Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet?

En waarom betaal je deze als ondernemer zelf?
Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Voor zelfstandigen gaat de betaling hiervan niet vanzelf!

Zet geld opzij

In loondienst betaal je elke maand een klein bedrag en dit zie je terug op je loonstrook. Als zelfstandig ondernemer is het ingewikkelder. Je moet namelijk zelf het geld overdragen aan de belasting. Dit doe je meestal aan het begin van het jaar. Je ontvangt dan een aanslagbiljet met daarop het te betalen bedrag. Dit bedrag is een schatting gebaseerd op je inkomen van vorig jaar. Houd hier rekening mee en zet er geld voor opzij. Als je te veel hebt betaald, kun je een gedeelte terugvragen.

 

Inkomensafhankelijk

Als je in loondienst bent, betaal je deze bijdrage automatisch. Het wordt namelijk ingehouden op je loon. Als zelfstandig professional betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet meestal één keer per jaar, maar je kunt ook bij de Belastingdienst een schatting laten maken zodat je maandelijks vooraf kunt betalen. Je betaalt evenveel als de mensen in loondienst met een vergelijkbaar inkomen.
 
In 2019 is het bedrag dat je moet betalen 5,70 procent van je inkomen. Het geldt alleen voor de eerste 55.927 euro die je verdient. Dit houdt in dat je maximaal 5,70 procent betaalt van 55.927 euro, oftewel 3.187,84 euro.

In 2018 was dit maximaal 5,65 procent van 54.614 euro.
 

Waarom betaal je dit?

Elk jaar maakt de regering een begroting van het geld dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de noodzakelijke medische zorg kan krijgen. Met de bijdrage Zorgverzekeringswet betaal je hieraan mee.
 

Boekhouding uitbesteden? 
In de regel betaalt een goede boekouder zich altijd terug met de betalingen die hij voor je realiseert. Via het formulier van onze partner WRKD kun je in een paar seconden vrijblijvend verschillende offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt.

Lees ook…

'Online boekhouden is juist heel persoonlijk'

Online boekhouding is voor jou als zzp’er niet alleen handig en minder tijdrovend, maar door samenwerking met een financieel adviseur kom je ook niet snel voor verrassingen te staan. “Ik kan direct op zaken inspelen”, noemt Rob Penders (FA), accountmanager van advies- en accountantsorganisatie Accon avm, als grootste voordeel.

Zoekmachine optimalisatie voor afbeeldingen

Zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je niet alleen toepassen op de tekst van je website, maar ook op de afbeeldingen. De concurrentie op SEO in tekst is erg groot, bij afbeeldingen is dit kleiner omdat minder mensen via afbeeldingen zoeken naar bedrijven. Hoe kun jij ervoor zorgen dat Google Images naar jouw pagina verwijst?

5 kleine regelingen voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten er 5 voor je op een rijtje.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer