Hoe hebben kleuren invloed op je productiviteit?

Interview met interieurstyliste Evelyne Bok | Evelyne Ontwerp
Jouw kantoor is een plek waar je productief wilt zijn. Wist je dat de kleuren die je in jouw kantoor gebruikt hier invloed op kunnen hebben? Interieurstyliste Evelyne Bok van Evelyne Ontwerp legt uit wat je moet weten over kleuren in je werkomgeving.
“Kleur heeft grote invloed op je emoties. Dit merk je zowel op het werk als thuis,” vertelt Evelyne. “Om te weten welke kleuren bij jouw kantoor passen, moet je jezelf verschillende vragen stellen: wat voor imago wil ik dat mijn bedrijf heeft? Wat is mijn identiteit en hoe vertaal ik dit door in de ruimte waarin ik werk? En: welke kleur past bij mijn doelen?”
 

Verschillende kleuren per sector

“Hoe kleuren in een zakelijke omgeving gebruikt worden, verschilt per sector. In ziekenhuizen zie je veel wit gecombineerd met pastelgroen of hemelsblauw. Dit zorgt voor een hygiënische uitstraling en een rustgevend gevoel.”
 
“Niet alleen de kleuren van je muren of vloer zijn bepalend voor je gemoedstoestand. De kleur van je meubels is ook belangrijk. Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur om het effect dat deze kleur heeft te versterken. Als je ‘out of the box’ wilt denken, kun je voor kleuren kiezen die sterk contrasteren.”

w0t.jpg
 
Nu is de vraag: welke kleuren kun je het beste gebruiken op jouw kantoor? Evelyne geeft per kleur aan welk gevoel ze oproepen.
 

Blauw

“Blauw is de kleur van concentratie. Het heeft een rustgevend effect. Het is een kleur die vaak wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Het stelt patiënten op hun gemak.”
 

Groen

“Groen is een natuurkleur. Als je tijdens je werk vaak het gevoel hebt dat je naar buiten wilt, is dit een goede kleurkeuze. Een groene kleur associeer je namelijk met buiten. Door deze kleur in jouw kantoor te gebruiken, breng je gevoelsmatig de natuur naar binnen. Je hoeft niet meteen een hele muur groen te verven, maar je kunt bijvoorbeeld een schilderij van een bos ophangen.”
 

Oranje

“Oranje is de kleur van positiviteit. Het stimuleert de creatieve geest en zorgt ervoor dat je productief kunt werken.”
 

Bruin

“Bruin moet je niet te veel gebruiken op de werkvloer. Het is een kleur die meer past in een huiselijke omgeving omdat het warmte uitstraalt, maar op kantoor stimuleert het je niet om te werken.”
 

Rood

“Rood is de kleur van passie en emotie. Het versterkt de emoties die een persoon al heeft. Het wordt geassocieerd met bloed en het kan je het gevoel geven dat de muren op je af komen. Je ziet deze kleur vaak in kroegen en clubs.Op dat soort plekken is het juist de bedoeling is dat de emoties worden versterkt.”

Geel

“Geel is de kleur van de vreugde. Toch kiezen veel mensen niet voor deze kleur, want het is lastig te combineren. Dit is heel jammer, want het stimuleert je creativiteit. Geel roept alleen maar positieve gevoelens op. Het is wel erg prikkelend, dus een volledig gele werkplek kan je gek maken.”
 

Paars

“Paars is een alternatieve kleur. Het laat je ‘out of the box’ denken. Het heeft dan ook een stimulerende werking op de geest.”
 

Roze

“Roze is de kleur van harmonie. Het creëert vriendschappen en zorgt voor verzoening. Het is de kleur die je het meest laat verbinden met anderen. Deze kleur zou geschikt zijn om te gebruiken bij flexwerkplekken, want je voelt je meer in contact met de mensen om je heen.”
 

Flexwerkplekken

Niet iedereen heeft een eigen kantoor. Voor de zelfstandig professionals die veel op flexwerkplekken werken, heeft Evelyne ook een tip: “Op flexwerkplekken zie je vaak verschillende kleuren in de omgeving. Als je een bepaalde kleur nodig hebt om jou te stimuleren, en het is mogelijk om je eigen plek uit te zoeken, probeer dan een kleur te kiezen die bij je past.”

Wil je meer weten over Evelyne en haar bedrijf? Klik hier.

Lees ook…

Hoe maak ik een sterkte-zwakte analyse?

Je moet je sterk positioneren op de markt. Om voor te blijven op je concurrenten kun je een sterkte-zwakte analyse maken. Bij zo’n analyse kijk je naar de punten waarop jij goed presteert en welke punten je nog moet verbeteren. Je kunt met de uitslagen van deze analyse de toekomst van jouw onderneming bepalen.

Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Voor zelfstandigen gaat de betaling hiervan niet vanzelf!

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!
Wil jij je kennis met anderen delen, je collega-zelfstandigen op weg helpen én jezelf profileren? Word een van onze bloggers!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer