Boomhutten, tuinhuizen & een taartjestruck

Valentijn Hutte bouwde voor zijn vriendin een rijdend restaurant
Boomhutten bouwen en er nog geld mee verdienen ook: dat doet creatief timmerman Valentijn Hutte (37). Hoe maakte hij van zijn hobby zijn werk?
Zo’n vijftien jaar geleden volgde Valentijn de opleiding tot hovenier. Daarnaast werkte hij als leraar op een groenschool. “Dat heb ik acht jaar met plezier gedaan, maar ik merkte toch dat ik het miste om dingen te maken,” vertelt hij. “Alles wat ik met leerlingen in elkaar zette, moesten we aan het eind van de les weer afbreken.”
Om het gemis te compenseren, legde hij in zijn vrije tijd tuinen aan bij vrienden en familie. Van gerecycled materiaal maakte hij tuinhuizen en boomhutten.

 

Nooit twee keer hetzelfde

“In 2009 waagde ik de sprong en begon voor mezelf als timmerman,” vertelt Valentijn. “Ik werk aan creatieve opdrachten: ik maak bijna nooit twee keer hetzelfde. Ik bouw het liefst met bestaande materialen en vind het leuk als mijn klanten zelf ook meewerken. Dat leraarschap zit er toch in, ik vind het leuk om mensen iets te leren. En samenwerken is ook veel leuker. Op die manier krijgen kinderen bijvoorbeeld echt het gevoel dat het hún boomhut is.”
 

Verrassing

Op dit moment heeft de creatief timmerman het druk, vooral met het ombouwen van busjes. De eerste foodtruck die hij bouwde was voor zijn vriendin Annemarie. Een paar jaar geleden werkte zij nog in de horeca, maar droomde ervan om haar geld te verdienen met taarten bakken op festivals. Voor haar verjaardag toverde Valentijn samen met haar zus een caravan om tot een rijdende bakkerij. “Ze was blij verrast! Ze zegde haar baan op en sindsdien werkt ook zij als zelfstandig ondernemer. Met haar foodtruck Suiker&bloem serveert ze taartjes op festivals, feesten en bruiloften.”
 

Drukte

“Samen kunnen we best rondkomen van ons werk. We kunnen nog steeds de pijnboompitjes op de sla eten, zeggen we tegen elkaar,” vertelt Valentijn. “Het allerbelangrijkste is dat we doen wat we leuk vinden.”
 
Hij gaat regelmatig met zijn vriendin mee naar festivals en komt zo ook nieuwe opdrachtgevers tegen. “Foodtrucks zijn echt een trend. Ondernemers willen ze het liefst zelf bouwen, want dat is goedkoper en het resultaat is uniek. Ik kan ze daarbij helpen.”
 

Nooit hetzelfde

De afwisseling maakt het werk uitdagend. “Iedere truck is anders. Je leert op die manier steeds weer nieuwe nieuwe dingen.” Valentijn hoopt dat hij over een paar jaar nog steeds bezig is met hutten en foodtrucks, maar uitgroeien tot groot bedrijf ziet hij niet zitten. “Ik ben voor mezelf begonnen om toffe dingen te bouwen en niet perse om een groot bedrijf te hebben. Als het druk is, werk wel graag samen met andere zzp’ers. Gelukkig heb ik een groot netwerk om me heen dat ik kan inschakelen. Dat is niet alleen handig en gezellig, maar zo kun je ook nog van elkaar leren."

Lees ook…

Bestelbusje: iets voor jou als zzp'er?

Een bestelbus is soms voordeliger voor zzp’ers dan een personenauto. Als ondernemer met een bestelbus kun je namelijk gebruik maken van allerlei belastingvoordelen. Hoe doe je dat? En hoe maak je de afweging tussen busje of auto? Een overzicht.

Warme wafels in een blauwe bus

Na vijftien jaar werken bij de televisie waagde Marion Boukema (53) de sprong in het diepe: ze begon als zelfstandig ondernemer. Met haar knalblauwe Renault Estafette rijdt ze door heel Nederland en verkoopt ze wafels op een stokje. Marion over starten als ondernemer, doorzetten en haar bijzondere bus.

Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per sé een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto tot auto van de zaak te maken. Hoe doe je dat?
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer