Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Wat moet ik regelen?
Je hebt een droom: zzp’er worden in de zorg. Hoe verwezenlijk je dit? Je moet in ieder geval je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent echter niet dat je bevoegd bent om mensen medische hulp te bieden. Wat moet je als zelfstandig professional nog meer regelen om in de zorg te kunnen werken?
Bij het starten van een onderneming moet je aan veel dingen denken. Behalve de standaardzaken waar iedere zzp'er rekening mee moet houden, zijn er voor zzp’ers in de gezondheidszorg nog een aantal andere regels.

 

Inschrijven BIG-register

In de gezondheidszorg kun je niet zomaar aan het werk, je moet een aanvraag doen om in het BIG-register te worden opgenomen. Alle beroepen voor geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn verplicht zich na het afronden van de studie in te schrijven in het BIG-register. In het register worden jouw medische bevoegdheden opgeslagen. Dit register komt voort uit de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Jouw klanten kunnen jou opzoeken op je naam of BIG-nummer om erachter te komen of jij wel geregistreerd bent.
 
Dit register wordt bijgehouden door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Dit is een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als je in het buitenland een medische diploma hebt behaald, kun je bij hen ervoor zorgen dat deze geldt in Nederland.
 
 Je mag pas na goedkeuring van je aanvraag behandelingen in de zorg zelfstandig uitvoeren. Je wordt voor vijf jaar opgenomen in het register. Zes maanden voor het einde van je registratie krijg je een bericht over herregistratie. Je moet aan bepaalde eisen doen voordat je kunt herregistreren, dit verschilt per beroep. Over het algemeen moet je in de afgelopen vijf jaar 2.080 of 3.120 uur hebben gewerkt (respectievelijk 8 en 12 uur per week). Je kunt deze werktijd in de meeste gevallen compenseren met scholing. Op het moment van herregistratie moet je bij deze compensatie beschikken over een Periodiek Registratie Certificaat (die krijg je van jouw onderwijsinstelling) van maximaal twee jaar oud. Voor meer informatie en eisen per functie beroep kun je kijken op de website van het BIG-register.
 

Verzekerde zorg leveren?

Om voor verzekerde patiënten te zorgen, moet je bevoegd zijn om verzekerde zorg te leveren. Deze bevoegdheid kun je op verschillende manieren regelen:
  • Je kunt je diensten aanbieden via een zorgaanbieder. Denk aan een bemiddelingsbureau, zorginstelling of een thuiszorgorganisatie.
  • Je werkt voor een patiënt die jou betaalt van zijn persoonsgebonden budget (pgb). Dit bedrag ontvangt je klant van de overheid als hij of zij medische hulp nodig heeft en geen gebruik wil maken van de zorg die de overheid biedt.
  • Je kunt rechtstreeks met een zorgkantoor een contract afsluiten. Dit noemen ze een Zorgpilot. Dit contract moet voldoen aan de voorwaarden van de ‘Raamovereenkomst AWBZ zzp’er zorgkantoor’. 
 

AGB-code

De AGB-code staat voor Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners. Deze code heb je nodig bij het indienen van declaraties van geboden zorg die vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Elke zorgverlener heeft een eigen code nodig. Deze code is noodzakelijk als je wordt uitbetaald door de zorgverzekering van een cliënt. Je kunt de code kosteloos aanvragen op www.agbcode.nl. Je vult het formulier in en je geeft je BIG registratienummer op.

Wanneer je geen BIG geregistreerde zorgverlener bent vraag je de code aan op je onderneming in plaats van je persoonlijke titel. Hierbij moet je het bewijs van inschrijving van de KvK meesturen. Deze mag niet ouder zijn dan drie maanden.
 

Bemiddelingsbureau of zelfstandig?

Als je een zzp’er in de zorg bent, werk je meestal via een bemiddelingsbureau. Dit kan zowel als zelfstandig professional of als werknemer. Onderzoek of het nuttig is om een modelovereenkomst op te stellen met je opdrachtgever. Hiermee leg je samen vast dat je als zelfstandige aan de slag gaat en niet in dienstverband. 
 

Verklaring goed gedrag

Wanneer je een functie vervult waarin je werkt met kwetsbare mensen, is het verplicht een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) aan te vragen. De VOG is een bewijs van goed gedrag en hiermee kun je aantonen dat jouw gedrag in het verleden niet voor problemen heeft gezorgd. Een VOG blijft niet onbeperkt geldig, het is immers een momentopname. Daarom wordt er gevraagd om een VOG, welke niet ouder is dan zes maanden. Het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg vult de VOG aanvraag voor je in, daarna kun je hiermee naar de gemeente.

 

Zorg voor patiënten en klachtencomissie 

Als zzp’er in de gezondheidszorg moet je een medisch dossier aanmaken van al jouw patiënten. Hierin kunnen ziekenhuizen het medische verleden van een patiënt zien. Ook heb je meldingsplicht: als je merkt dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld, moet je dit melden aan de politie of andere organisaties die hier iets aan kunnen doen. Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is iedere zelfstandige zorgverlener verplicht een onafhankelijke klachtenfunctionaris te hebben voor de afhandeling van de klachten van cliënten. Als zzp’er in de zorg is het mogelijk om je aan te sluiten bij een Klachtenregeling. Zij zorgt voor een Klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie.
 

Bron: Verpleeg Collectief

Lees ook…

Herregistratie BIG voor zzp’ers in de zorg

Voor veel zorgprofessionals verloopt de BIG-registratie per 1 januari 2019. Het gaat om 160.000 professionals in de zorg die een oproep hebben gehad zich te herregistreren. Zij zullen actie moeten ondernemen om hun registratie te behouden. Voor zzp’ers geldt er een aparte route.

Btw-vrijstelling in de zorg

Na meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst heeft de Hoge Raad eerder besloten dat zzp’ers in de zorg, in tegenstelling tot zzp’ers in andere sectoren, geen btw hoeven te belasten. Geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn vrijgesteld. Dit houdt in dat vrijwel elk beroep in de zorg geen btw hoeft te verrekenen.

Blijf jezelf bewijzen in de zorg

Er is steeds meer vraag naar zelfstandigen in de zorg. Toch moet je jezelf blijven bewijzen in deze branche: ‘‘Kwaliteit is erg belangrijk. Voor jou tien anderen’’, vertelt de eigenaar van Servicebureau Zorg en Welzijn PIDZ Zorg, Wim Fassbender.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2018. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer