Hoe word ik zelfstandig gastouder?

Wat moet ik regelen?
Wil je zelfstandig gastouder worden? Dat kan! De laatste jaren is er veel veranderd voor gastouders. Je kunt nu niet meer als bijbaan ‘even snel’ gastouder worden, je moet diploma’s, certificaten en verklaringen hebben. Wat heb je nodig om zelfstandig gastouder te worden?
Naast de regelingen waaraan elke zzp’er zich moet houden, gelden er voor gastouders nog een aantal andere eisen en regelingen. Om te beginnen moet je ouder dan achttien zijn en Nederlands (of Fries in Friesland) spreken, maar er komt nog veel meer bij kijken.
 

Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Je moet je volgens de Wet Kinderopvang inschrijven bij een gastouderbureau dat ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Als je niet verbonden bent aan een LRKP-nummer, dan krijgen de ouders geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij hebben namelijk jouw registernummer nodig om deze toeslag te krijgen. 
 

Diploma 

Om te mogen werken als gastouder heb je een diploma nodig. Staat jouw diploma niet op de lijst van regeling Wko, dan kan je het diploma controleren bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Heb je het certificaat goed gastouderschap vóór 2011 óf een Ervaringscertificaat (EVC) voor 1 januari 2012 behaald? Dan volstaat dit ook, maar je hebt ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. 

 

EHBO

Een gastouder moet beschikken over een EHBO-certificaat gericht op kinderen. Je kunt meerdere soorten Eerste Hulp-cursussen volgen om een geschikt certificaat te behalen. 
 

VOG

Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om met kinderen te werken. Als je in de laatste acht jaar geen misdaden hebt gepleegd, is dit over het algemeen geen probleem. Sinds 1 juli 2014 is in de wet opgenomen dat niet alleen jij een VOG moet aanvragen, maar ook je huisgenoten. Zij kunnen immers ook in de buurt van de kinderen komen.
 

Aftrekbare kosten

Je kunt als zelfstandig professional gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De kosten die jij maakt om jouw beroep uit te oefenen vallen hier ook onder. Denk aan luiers, eten, drinken, speelgoed enzovoorts. Hou dus dit soort aankopen bij in je administratie.
 

Aantal kinderen

Het spreekt voor zich, maar je kunt in je eentje niet op 30 kinderen tegelijk letten. Daarom is er een maximum aantal kinderen waarop jij volgens de wet mag passen.

0 tot 13 jaar: Je mag als gastouder maximaal zes kinderen opvangen. Maximaal vijf kinderen tot 4 jaar, maximaal vier kinderen tot 1 jaar, waarvan dat maximaal twee kinderen van 0 jaar mogen zijn.

Jouw eigen kinderen tot 10 jaar oud tellen ook mee in het totaal aantal kinderen waarop je mag passen. Je kunt als gastouder ook jouw kinderen bij een opvang achterlaten om ruimte te maken voor een extra opvangkind. Jij hebt ook recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst om je werk als gastouder uit te oefenen.

Als je op vier of meer kinderen past, dan is het nodig om een achterwacht in te stellen. Een achterwacht heeft, vreemd genoeg, geen EHBO of VOG nodig, maar moet wel te allen tijden binnen tien minuten ter plaatse kunnen zijn. Een achterwacht is een persoon waarmee je contact op kunt nemen indien er een ongeluk of iets dergelijks gebeurt. Niet alleen ongelukken met de kinderen, maar ook als jij bijvoorbeeld onwel wordt. Je kunt dit regelen met het gastouderbureau waarmee jij verbonden bent, maar je kunt ook een oplettende ouder in de buurt aanwijzen.
 

Eisen aan de werkplek

Je werkplek is tegelijkertijd de plek waar de kinderen met elkaar spelen. Uiteraard moet het veilig voor kinderen zijn, maar er is nog een aantal andere eisen waaraan je opvangplek moet voldoen:
- Voor kinderen tot anderhalf jaar oud moet er een aparte slaapplek zijn;
- De woning moet rookvrij zijn en voldoende werkende rookmelders hebben;
- Er moet zowel binnen als buiten voldoende speelruimte zijn.
 

Gastouder én houder van gastouderbureau niet toegestaan

Het gastouderbureau is verantwoordelijk voor het waarborgen van kwaliteit en begeleiding van de gastouders. 
Daarmee kan een gastouder niet tegelijkertijd houder zijn; je kunt jezelf niet controleren of begeleiden.  

Alle eisen aan gastouders per 2019 staan in de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen
 

Tarief bepalen

De ouders van de kinderen krijgen kinderopvangtoeslag als zij hun kinderen bij een kinderopvang of buitenschoolse opvang achterlaten. In 2018 is het maximumtarief dat ouders vergoed krijgen 5,91 euro per uur. Deze vergoeding geldt op maximaal 230 uur per maand. Als jij jouw uurtarief hoger maakt dan 5,91 euro, dan moeten de ouders bijbetalen. Dit is voor de klant niet aantrekkelijk, probeer indien mogelijk jouw tarief onder 5,91 euro per kind per uur te houden.

Bron: Rijksoverheid en Belastingdienst

Lees ook…

Hoe word ik zzp’er in de beveiliging?

Je kunt niet zomaar een bedrijf opstarten in de beveiligingssector. Je moet een aantal vergunningen aanvragen en er zijn beroepseisen waaraan je moet voldoen. Wat heb je allemaal nodig om een beveiligingsbedrijf op te richten?

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Je hebt een droom: zzp’er worden in de zorg. Hoe verwezenlijk je dit? Je moet in ieder geval je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent echter niet dat je bevoegd bent om mensen medische hulp te bieden. Wat moet je als zelfstandig professional nog meer regelen om in de zorg te kunnen werken?

Hoe doe ik mijn belastingaangifte?

Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uit halen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de arm nemen. Als je toch zelf je aangifte gaat doen, dan moet je het wel goed doen. Waar moet je rekening mee houden?
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer