Zakelijk rijden en belasting: hoe zit dat?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

zakelijk rijden en belasting

Een auto zakelijk rijden is helaas niet alleen een kwestie van jou en de eventuele leasemaatschappij, maar ook van de fiscus. Met welke belastingzaken moet je rekening houden? De belangrijkste regels op een rij.

Op autorijden zitten enkele belastingen. Sommige daarvan betaal je ook als particulier, zoals accijns op de brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Daarnaast is er nog de bijtelling en die is voor automobilisten die zakelijke auto’s voor meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privĂ© gebruiken. Een percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw belastbare inkomen en daardoor moet je meer belasting betalen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Rittenregistratie

Als je een zakelijke auto rijdt, moet je een rittenregistratie bijhouden. Zo kun je aantonen hoeveel zakelijkekilometers en privĂ©-kilometers je hebt gereden. Zo’n rittenregistratie kun je op papier bijhouden of met een app die voldoet aan het Keurmerk Rittenregistratiesystemen. Dit moet zowel voor een auto die je (Full Operational, inclusief brandstof) leaset, als een auto die je bezit.

Tankpas
Rittenregistratie template

Start nu met bijhouden

Bekijk template

Bijtelling verrekenen

Kom je boven de vijfhonderd kilometer per jaar privé uit, dan krijg je dus te maken met bijtelling. Bijtelling wil in dit geval zeggen dat je een bepaald bedrag moet verrekenen met je autokosten, voordat je ze mag aftrekken. Het bijtellingsbedrag hangt af van het bouwjaar, de CO2-uitstoot en de catalogusprijs (nieuwprijs) van de auto, inclusief accessoires, bpm en btw.

Rekenvoorbeeld

De nieuwprijs van de auto is 20.000 euro inclusief btw en bpm. Het is een redelijk zuinige auto van minder dan vijftien jaar oud. Je hebt opgezocht dat bij deze auto een bijtellingspercentage hoort van 20 procent. De bijtelling is dan dus 20 procent van 20.000 euro: 4000 euro. Dit bedrag gaat af van de autokosten die je van jouw winst aftrekt.

Stel dus dat je in totaal 4.500 euro aan autokosten (afschrijving, benzine, onderhoud) hebt betaald.

4.500 euro (kosten) – 4.000 euro (bijtelling) = 500 euro mag je nog aan autokosten van de belasting aftrekken.

Let op!

Het bijtellingsbedrag is maximaal het bedrag dat je aan autokosten aftrekt. Dit zijn bijvoorbeeld brandstofkosten, onderhoud en afschrijving van de auto. In het geval van een leaseauto is dit het bedrag dat je maandelijks betaalt. In het geval van bovenstaand voorbeeld kun je niets van de belasting aftrekken als je minder dan 4.000 euro kosten aan je auto had.

Welk bijtellingspercentage hoort bij mijn auto?

Voor auto’s die meer dan vijftien jaar oud zijn is het duidelijk: daarvoor geldt een bijtellingspercentage van 35 procent. Die 35 procent wordt berekend over de dagwaarde en niet de nieuwwaarde. Voor jongere auto’s is de bijtelling afhankelijk van de datum van de eerste tenaamstelling en de CO2-uitstoot. Je vindt een actueel overzicht op de website van de Belastingdienst.

Huidige grenswaarden voor bijtelling

Bijtelling % Grenswaarden CO2/km
4% 0
22% Meer dan 0

 

Tankpas

Altijd gemakkelijk en overzichtelijk tanken

Vraag aan

Afschrijven

Op gekochte auto’s (al dan niet met Financial lease) mag je afschrijven. Dat moet je in vijf jaar doen, waarbij je uitgaat van een normale waardevermindering. Als jouw auto 50.000 euro kost en na vijf jaar waarschijnlijk nog 10.000 waard is, mag je 40.000 euro in vijf jaar tijd aftrekken van je belastbare winst. Je moet dat wel in gelijke delen doen: ermee schuiven mag niet.

Btw terugvragen

Zolang je btw-plichtig bent, kun je de betaalde btw voor de autoaanschaf en kosten of huurprijs (Operational lease) verrekenen met de eigen periodieke aangifte en in feite krijg je zo de btw weer terug. Daar zitten wel enkele haken en ogen aan:

  • Je mag alleen btw terugvragen zoals die op de factuur van de leverancier, reparateur of dienstverlener staat. Bewaar dus goed alle bonnetjes die te maken hebben met je auto.
  • Wanneer je je auto verkoopt moet je de btw die je daarop ontvangt wel weer afdragen.
  • Als je de auto alleen zakelijk gebruikt, mag je alle btw aftrekken. Wanneer je ook privĂ©-ritten maakt moet je de verhouding werk-privĂ©-ritten uitrekenen. Reed je bijvoorbeeld zesduizend kilometer privĂ© (30 procent) en veertienduizend kilometer (70 procent) voor werk? Dan mag je 70 procent van je totale btw op autokosten terugvragen.

Btw-correctie privégebruik

Als je de auto ook privé rijdt, dan ieder jaar een deel van de btw die je op de aanschaf terugkreeg, terugbetalen. De eerste vijf jaar is dat 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto. Daarna is het 1,5 procent van de cataloguswaarde. Maar let op: dit is een algemene regel die alleen geldt als je géén sluitende rittenregistratie hebt bijgehouden.

Heb je wel een sluitende rittenregistratie, dan ben je verplicht om de btw terug te betalen voor de hoeveelheid waarmee je privé hebt gereden. Je rekent dan uit hoeveel je in een jaar hebt gereden en hoeveel procent daarvan privé was (let op: woon-werkkilometers zijn in dit geval ook privé!). Het btw-bedrag dat je terugkrijgt op de aankoop deel je door vijf, want je moet de btw in dat geval verspreid over vijf jaar terugvragen. Van dat jaarbedrag betaal je de btw naar rato terug. Stel dus dat je 10.000 euro btw terugkrijgt op de aanschaf, dan is dat 2000 euro per jaar die je mag terugvragen. Rijd je in een jaar 10 procent van je kilometers privé, dan betaal je dus 200 euro btw terug over dat jaar. In de boekhouding betekent dat dat je dit bedrag minder terugvraagt aan btw.

Let op!

Betaal je geen bijtelling omdat je minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privĂ© rijdt en denk je dat je dus ook geen btw-correctie hoeft te betalen? Reken het toch even uit. Voor de btw-correctie worden namelijk ook je woon-werkreizen als ‘privé’ en niet zakelijk gezien. Grote kans dat je volgens die regels ruimschoots over die vijfhonderd kilometer heen zit.

Icons ns business cadr
Gratis NS Business Card

Het alternatief voor de auto

Nu Gratis!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee