Help! Ik kan mijn schulden niet betalen

Minder zzp'ers failliet in 2015
'De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat met horten en stoten', aldus het CBS. Dat blijkt uit onderzoek (gepubliceerd op 15-01-2016) naar het aantal faillissementen in 2015. Een duidelijke trend lijkt er nog niet te zijn in het bedrijfsleven. Eenmanszaken hebben meer geluk, want onder faillissementen van particulieren zijn er 730 eenmanszaken. Dat is het laagste niveau na 2000.
 
Om faillissement te voorkomen, moet je weten hoe je kunt toetreden tot de schuldsanering van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
 

Minnelijk traject

Je kunt niet meteen schuldsanering aanvragen, eerst moet je proberen bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of de Sociale Dienst van je gemeente een minnelijk traject te starten. Dit is de schuldhulpverlening van je eigen gemeente. Tijdens dit traject wordt geprobeerd afspraken te maken tussen jou en je schuldeisers. De toelatingseisen tot het minnelijk traject zijn per gemeente verschillend. Zodra één van de schuldeisers hier niet mee instemt, kun je toetreden tot de schuldsanering.
 

Schuldsanering aanvragen

Je hebt van de Gemeentelijke Kredietbank een verklaring nodig waarin wordt vermeld waarom het niet mogelijk is een minnelijk traject te starten. Deze moet je vervolgens opsturen naar de rechtbank, inclusief een overzicht van je schulden. Je kunt een schuldhulpverlener inschakelen die een inventarisatie maakt van je schuldeisers en de hoogte van je schulden.
 

Toelatingseisen

Als je schuldsanering hebt aangevraagd, kun je niet direct starten met het traject. De rechtbank kijkt eerst of je ‘te goeder trouw’ bent. Dit houdt in dat je de afgelopen 10 jaar geen gebruik hebt gemaakt van de Wsnp, geen onverantwoord koopgedrag hebt getoond en niet vaker failliet bent gegaan. De rechtbank houdt ook rekening met de herkomst van je schulden: als jouw schulden bestaan uit strafrechtelijke schulden, zoals bekeuringen of fraude, dan wordt je afgewezen. Indien je verzoek is afgewezen, kun je in hoger beroep gaan. Hiervoor moet je wel een advocaat inhuren.
 

Hoe ziet het traject eruit?

Onder toezicht van een bewindvoerder betaal je gedurende 3 jaar je schulden af. De rechtbank houdt rekening met de hoogte van je inkomen om te bepalen hoeveel je moet betalen. Na drie jaar kan de rechter je eventuele restschuld kwijtschelden, zodat je kunt beginnen met een schone lei. Dit gebeurt echter alleen als je je aan de saneringsregeling hebt gehouden die de rechtbank voor jouw situatie heeft opgesteld.
 

Help, opdrachtgever failliet! Lees het artikel

 
(Bron: CBS)

Lees ook…

Reiskosten declareren: hoe doe ik dat?

Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de factuur?

Zakelijk rijden en belasting: hoe zit dat?

Een auto zakelijk rijden is helaas niet alleen een kwestie van jou en de eventuele leasemaatschappij, maar ook van de fiscus. Met welke belastingzaken moet je rekening houden? De belangrijkste regels op een rij.

Is een auto leasen een goed idee?

Dankzij verschillende constructies speciaal zzp'ers (en het mkb) hoeft het leasen van een auto niet duur te zijn. Het loont de moeite om het eens uit te zoeken.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer