Hypotheek krijgen als startende ondernemer?

Er zijn mogelijkheden
Voor zzp'ers was het altijd lastig om een koophuis gefinancierd te krijgen. Voor starters al helemaal, die namen vaak niet eens de moeite om de gang naar de bank te maken. Gelukkig zien de banken dat graag veranderen en het beleid wat betreft lenen verandert langzaam. Op dit moment zijn er namelijk wel degelijk mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek.

Banken zijn op zoek naar zekerheid wanneer zij geld uitlenen. Bovendien moeten de banken uitzoeken of een client de lasten van de lening kan dragen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Een debiteur met een vast contract geeft de gewenste inkomenszekerheid. Een zzp'er in basis niet, want jouw inkomen kan fluctueren. Maar wat kan je hier aan doen om wel een eigen huis te kunnen kopen?
 

Administratie op orde

Wanneer je om een hypotheek vraagt aan een geldverstrekker, moet die geldverstrekker vaststellen of je de hypotheek kunt betalen nu en in de toekomst. Ben je als zzp'er al drie kalenderjaren of meer actief, dan kan de bank aan de hand van je jaarwinsten een gemiddeld inkomen vaststellen. Op basis daarvan kan worden bepaald hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Is je inkomen gestegen de afgelopen jaren, dan is dat positief. Is je inkomen gedaald, dan wordt het gemiddelde nooit meer dan wat je het laatste jaar hebt verdiend.
 

Ben je minder dan drie kalenderjaren actief als zzp 'er dan zijn er nog steeds mogelijkheden. Natuurlijk wil de bank jouw jaarcijfers en winst en verliesrekening zien, om vast te stellen wat je verdient. Vaak wordt er dan een afslag gehanteerd op je gemiddelde inkomen. Voorbeeld: stel je bent twee jaar bezig, dan neemt de bank 90% van je gemiddelde inkomen. Ben je net een jaar bezig, dan neemt de bank 75% van je inkomen. Let op: dit kan per bank verschillen. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw administratie op orde hebt.
 

Opleiding

Daarnaast wil de bank graag weten wat voor werk je hebt gedaan voordat je begon als zzp'er en wat je vooropleiding is geweest. Het is een pluspunt wanneer je, voordat je zzp'er bent geworden, in dezelfde branche hebt gewerkt of min of meer hetzelfde werk hebt gedaan. Immers dan is alleen het zzp-schap nieuw. Lever dus een curriculum vitae aan.
 

Afhankelijk van branche

De branche waarin je werkt speelt ook mee. De Nederlandse grootbanken stellen van tijd tot tijd brancherapporten op voor intern gebruik. De bank wil graag weten in welke branche je werkt en zal aan de hand van een brancherapport vaststellen welke groeimogelijkheden je branche biedt. Lever ook een bedrijfsplan aan. Dat geeft een goede professionele indruk weer aan de bank.
 

Prognose

Maak ook, samen met je boekhouder of accountant, een goed onderbouwde prognose voor de komende twee of drie jaar. Aan de hand van deze gegevens kan een maximale hypotheek worden berekend. En dat kan zelfs met Nationale Hypotheek Garantie. Dan heb je woonbescherming in geval er financiële tegenwind is.


Voorbereiding

Bereid je voor op bovenstaande. Ga naar een onafhankelijk (erkend) hypotheek adviseur, liefst een die zzp'ers als specialisatie heeft en laat daar je inkomen vaststellen. Aan de hand van die inkomensvaststelling kan de onafhankelijk hypotheek adviseur je mogelijkheden in kaart brengen. Die adviseur spreekt je taal, is vaak zelf ook een ondernemer, kent de hele markt en kan je begeleiden naar je nieuwe woning.
 

Welke documenten heb je nodig voor de hypotheekaanvraag? Gebruik deze checklist!

Checklist documenten hypotheekaanvraag

Lees ook…

Ook als zzp’er kun je een hypotheek krijgen!

Een hypotheek krijgen, moeilijk voor een zzp’er? Valt heel erg mee. Je moet je alleen bij de aanvraag goed realiseren waar de hypotheekverstrekker op let. Dat zetten we hier voor jou op een rijtje.

Kantoor aan huis, mag dat zomaar?

Voor veel zzp’ers is thuis het kantoor. Het kantoor houden aan huis scheelt huur en reiskosten, maakt het makkelijker om werk en privé te combineren en het verkleint de risico’s. Een kantoor aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en de btw, bijvoorbeeld wanneer je de woning splitst in een woon-en bedrijfsgedeelte. Ook moet je in veel gemeenten aangeven dat je vanuit huis werkt, omdat je soms bepaalde vergunningen nodig hebt; zoals een milieuvergunning.
Welke documenten heb je nodig bij voor de hypotheekaanvraag? Gebruik deze checklist!
Vroeger ging je als ondernemer standaard naar de bank als je extra geld nodig had. Nu is de situatie anders. Sinds de kredietcrisis moeten banken vaker nee verkopen. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven bij om je bedrijf te financieren. Welke? Dat lees je in dit whitepaper.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer