Mijn opdrachtgever is failliet, wat nu?

Hoe krijg ik toch mijn geld?
Je hebt hard je best gedaan om een opdracht succesvol af te ronden. Opeens hoor je slecht nieuws: je opdrachtgever is failliet. Wie betaalt nu je factuur? Heb je jouw werk voor niks gedaan? Heb je nog ergens recht op?
Helaas is de kans dat je factuur volledig wordt betaald klein, maar je kunt het verlies minimaliseren. Wat komt er kijken bij het faillissement van een opdrachtgever en hoe zorg jij ervoor dat je wordt betaald?
 

Wanneer gaat iemand failliet?

Zodra jouw opdrachtgever zijn schulden niet meer kan betalen, kan de rechtbank op drie manieren faillissement uitspreken:
1. de ondernemer vraagt faillissement aan;
2. de schuldeisers vragen faillissement aan;
3. er wordt geen belasting meer afgedragen, dus het Openbaar Ministerie vraagt faillissement aan.
 
Een voorwaarde om faillissement aan te vragen is dat er meer dan één schuldeiser is. De rechtbank wijst een curator aan die onder toezicht van een rechter-commissaris de failliete boedel (alle bezittingen van een rechtspersoon) beheert en hiermee de schulden betaalt.
 

Help, opdrachtgever failliet! Lees het artikel in VrijeStijl 3

 

Faillissement is een feit, wat nu?

Als jouw klant failliet is gegaan, moet je je direct na het faillissement bij de curator melden. Je staat helaas als ‘gewone’ crediteur achterin de rij. De preferente crediteuren, zoals banken, de Belastingdienst, het UWV en de pensioenfondsen, komen eerst. Hierna komt het eventuele personeel aan bod. En pas daarna ben jij aan de beurt.
 
Vraag gelijk om een bewijsbrief van faillissement aan de curator. Deze heb je nodig om aan de Belastingdienst te tonen dat jij geen winstbelasting of omzetbelasting over de niet-betaalde facturen hoeft te betalen.
 

Hoe verloopt de betaling?

Als je opdrachtgever de preferente crediteuren heeft betaald en nog wat geld over heeft, worden de overige crediteuren pro rato betaald. Dit betekent dat iedereen evenredig wordt betaald.
 
Voorbeeld:
Je opdrachtgever heeft nog 10.000 euro over.
Jij krijgt nog 4.000 euro.
Schuldeiser 2 krijgt nog 8.000 euro.
Schuldeiser 3 krijgt nog 6.000 euro.
Schuldeiser 4 krijgt nog 2.000 euro.
Pro rato krijg jij 2.000 euro, schuldeiser 2, 3 en 4 krijgen respectievelijk 4.000, 3.000 en 1.000 euro.

 

Afspraak maken met je opdrachtgever

Je kunt proberen een deal te maken met je opdrachtgever zodra het faillissement is uitgesproken. Als de opdrachtgever hiervoor kiest, betaalt hij een gedeelte van de schuld en wordt de rest kwijt gescholden. Hiervoor moet gestemd worden bij een verificatievergadering. Bij deze vergadering wordt gekeken hoeveel schulden je opdrachtgever heeft en iedere schuldeiser moet met dit plan instemmen. Over de voortgang van het proces kun je bij de curator zijn.
 

Kun je onbetaalde facturen voorkomen?

Gelukkig is er een aantal manieren waarmee je kunt voorkomen dat opdrachtgevers jou niet betalen.
- Je kunt gebruik maken van factoring
- Je kunt werken met deelfacturen. Als je een opdracht over een langere tijd moet doen, kun je jouw rekening in delen knippen en bijvoorbeeld elke twee weken om een betaling vragen. Wijs wel op de consequenties: als de factuur niet wordt betaald, werk je ook niet verder.
- Vraag om een voorschot. Als je materiaal nodig hebt, kun je met een geldige reden om een voorschot vragen. Je moet immers al ergens geld aan besteden.
- Neem het retentierecht op in je leveringsvoorwaarden. Zolang jij niet betaald bent, blijven de geleverde diensten en producten van jou. Met diensten kan dit lastig worden: als je iemand advies geeft, kun je dit niet terugnemen. Met goederen kun je dit makkelijker doen: als jij een auto repareert, geef je de auto pas terug zodra betaald hebt gekregen.

Lees ook…

Welk tarief rekenen andere zzp'ers?

Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Dat hoeft ook niet. Hoofdkraan.nl heeft onderzocht wat zelfstandigen in verschillende branches rekenen. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er bleek in 2018 46 euro te zijn. Het tarief van zzp'ers is gemiddeld met 7% gestegen ten opzichte van 2017.

Goed geregeld: Pensioen

Soms is het verstandig dingen te weten die je liever niet had geweten. Zo moet je in je achterhoofd houden dat je ooit gaat stoppen met je bedrijf. Wat betekent dat voor je bedrijf? Heb jij je zaken al op orde of wordt het sappelen wanneer het noodlot zich aandient? Hierover lees je alles in het whitepaper ‘dat eigenlijk niemand wil lezen’.

Help! Ik kan mijn schulden niet betalen

'De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat met horten en stoten', aldus het CBS. Dat blijkt uit onderzoek (gepubliceerd op 15-01-2016) naar het aantal faillissementen in 2015. Een duidelijke trend lijkt er nog niet te zijn in het bedrijfsleven. Eenmanszaken hebben meer geluk, want onder faillissementen van particulieren zijn er 730 eenmanszaken. Dat is het laagste niveau na 2000.
Je controleert elke dag trouw je bankrekening, maar je opdrachtgever is te laat met betalen. Wat nu? Dan moet je een betalingsherinnering sturen. Download hier een gratis voorbeeld.
Een overeenkomst van opdracht is een schriftelijke overeenkomst waarin twee partijen vastleggen dat de opdrachtnemer een opdracht uitvoert voor de opdrachtgever. Download nu in MijnZZP.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer