Zzp’ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Pensioenregeling voor zzp’ers in de bijstand
Zzp’ers in de bijstand krijgen bescherming van hun pensioen. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Kleinsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zzp’ers met een pensioenvermogen tot 250.000 euro worden beschermd voor de vermogenstoets. Wat betekent deze wet voor jou?
Je opgebouwde pensioen loopt geen gevaar meer als je beroep moet doen op de bijstand. Voorheen moest je een gedeelte van jouw pensioen gebruiken voordat je een bijstandsuitkering kreeg, maar met dit voorstel gaat hier verandering in komen. Jouw pensioen staat, net als bij werknemers in loondienst, tot 250.000 euro vrij van de vermogenstoets. Bij de vermogenstoets wordt gekeken naar je eigen vermogen voordat je in de bijstand komt. Als je nog een groot spaarpotje hebt, willen de gemeenten dat je hier gebruik van maakt. Dit wetsvoorstel betekent dat je niet je pensioen aan moet raken voordat je een bijstandsuitkering krijgt. Voor de gemiddelde zzp’er brengt dit veel voordelen met zich mee.

 

Inkomensterugval

Veel van de 880.000 zelfstandig professionals in Nederland bouwen nog geen pensioen op. Het kabinet maakt zich zorgen hierover: als je eenmaal met pensioen gaat, kan de hoogte van de AOW aanvoelen als een grote inkomensterugval. De AOW is immers lager dan het gemiddelde maandloon van een zzp’er. Minister Kleinsma hoopt dat dit wetsvoorstel meer zelfstandig ondernemers aanzet tot het opbouwen van een pensioen.
 

Stand van zaken

Het is de bedoeling dat de wet ingaat op 1 januari 2016, maar er eind vorig jaar is al aan de gemeenten gevraagd om hier rekening mee te houden in verband met hogere kosten als een zelfstandige een uitkering aanvraagt. Er is dit jaar 41 miljoen euro vrijgemaakt voor deze regeling, maar het is de bedoeling is dat er elk jaar 150 miljoen euro vrij wordt gemaakt om zelfstandigen die in de bijstand zitten, te helpen.
 

Wanneer heb je recht op bijstand?

Je kunt terechtkomen in de bijstand als je niet genoeg inkomen hebt om je eigen levensvoorzieningen te betalen. Een voorwaarde is dat je actief op zoek bent naar werk. Je kunt als zelfstandige ook het besluit bijstand zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Dit is een renteloze lening die jouw inkomsten aanvult tot je in je levensbehoeften kunt voorzien.

Lees ook…

Wat heb je als zzp'er aan een strategiedag?

Als ondernemer ben jij druk bezig met jouw bedrijf. Je voert opdrachten uit voor klanten, je zoekt nieuwe klanten, je bent bezig met de backofficewerkzaamheden en je online zichtbaarheid. Maar sta jij wel eens stil bij waar je heen gaat? Neem jij een moment om in kaart te brengen waar je nu bent en of je nog op het goede pad bent?

5 tips voor marketing zonder budget

Geef jij veel geld uit aan adverteren en kost het je veel energie en tijd om ‘in the picture’ te komen? Ben je op zoek naar andere goedkopere middelen en opties om echt effect te zien van jouw marketingactiviteiten? En ben je benieuwd naar andere wegen? Ik heb een aantal tips voor je.

Wat is een Verklaring omtrent gedrag?

Als je omgaat met vertrouwelijke gegevens, personen of geld van je opdrachtgever, heb je vaak een Verklaring omtrent gedrag nodig. Dit houdt in dat jij geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functie in de weg staan. Hoe vraag je een VOG aan en waarvoor heb je deze nodig?
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer