Belastingaangifte vergeten, wat nu?

Laatste update: 05-01-2024 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Belasting vergeten
De aangifte voor je inkomstenbelasting moet je vóór 1 mei 2024 geregeld hebben, tenzij je om uitstel hebt gevraagd. Ben je toch vergeten aangifte te doen? Dan riskeer je een boete. Welke boetes kun je krijgen en hoe ga je hier mee om?
Gelukkig krijg je niet gelijk een boete. Je ontvangt eerst nog een herinnering van de Belastingdienst, gevolgd door een aanmaning. In de aanmaning wordt aangegeven dat je nog een aantal dagen hebt om je aangifte te doen, meestal tien werkdagen. Welke boetes riskeer je?

Verzuimboete

Als je te laat aangifte doet, dan krijg je een verzuimboete opgelegd. Met ‘te laat’ bedoelt de Belastingdienst buiten de tijd die op de aanmaning staat aangegeven. Als de aangifte niet op tijd is ingediend wegens overmacht, krijg je geen boete.
De hoogte van de boete is verschillend. De verzuimboete begint bij 385 euro, maar kan oplopen tot 5.514 euro als je vaker verzuimd.

Vergrijpboete

Een vergrijpboete krijg je bij ernstigere zaken, bijvoorbeeld als je verkeerde cijfers invult of met opzet geen aangifte doet. Ten eerste kijkt de Belastingdienst of er sprake is van opzet of grove schuld. Met grove schuld wordt bedoeld dat je door nalatigheid de verkeerde cijfers hebt gegeven. Je kunt deze boete wel aanvechten door aan te geven dat je vrijwillig de aangifte wil verbeteren, of door aan te tonen dat je niet expres de aangifte bent vergeten in te dienen. De Belastingdienst geeft per brief aan of je een boete moet betalen en hoelang je de tijd hebt om dit aan te vechten.
De Belastingdienst kijkt naar de hoogte van de belasting die je achterhoudt om de boete te bepalen. Bij grove schuld betaal je 25 procent van de belasting die je hebt verzwegen en bij opzet 50 procent. Ben je al eerder schuldig geweest aan vergrijpen, dan wordt de boete verhoogd.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee