Een droombaan in televisieland of starten als zelfstandig coach?

Ivor Beem vertelt over zijn keuze
Hij heeft een baan in de televisiewereld waar velen van dromen. Maar niet lang meer. Ivor Beem (1978) is keihard bezig zíjn droom na te jagen: voor zichzelf beginnen als coach. 2015 is voor hem het jaar waarin hij afscheid neemt van de wereld van tv om zijn eigen bedrijf op te bouwen. Een enorme sprong in het diepe.
Ivor werkte onder andere bij RTL Boulevard, De Wereld Draait Door en Hart van Nederland. Afgelopen zomer werd hij uitvoerend producent bij SkyhighTV, de productiemaatschappij achter programma’s als Over mijn lijk. Ivor: “Als uitvoerend producent ben je eindverantwoordelijk voor het televisieprogramma. Je bepaalt hoe het ingevuld wordt, welke mensen er in het team werken, waar het geld aan uit wordt gegeven, et cetera. Een prachtige baan. Maar het is een soort directeursfunctie waarin ik niet genoeg toekom aan het werken met mensen. Terwijl ik dat het allerliefst doe.”
 

Ultiem gevoel van geluk

Het duurde even voordat hij zijn droombaan ontdekte.  “Ik wist al wel vanaf het begin van mijn carrière dat ik het leuk vind om mensen te helpen als ze ergens op vastlopen. Maar dat zoiets coaching heet, daar was ik toen totaal niet mee bezig. Eind twintig begon ik me af te vragen of werken bij tv het wel was voor mij, zoals iedereen zijn leven wel eens heroverweegt. Door hierover te praten met vrienden en familie ontdekte ik pas dat het coaching was wat ik zo leuk vond om te doen. Ik ging toen naast mijn werk een coaching- en counselingopleiding volgen. De eerste keer dat ik iemand tijdens die opleiding coachte, bleek dat aan al mijn verwachtingen te voldoen. Het gaf werkelijk een ultiem gevoel van geluk.”

 

Niet verwonderlijk dus dat hij na zijn opleiding meteen begon met coachen. “Ik voerde een aantal gesprekken per maand, met mensen die ik via via had leren kennen. Maar in combinatie met mijn baan was dat erg pittig. Ik worstelde met de tijdsverdeling. Dat leidde uiteindelijk tot het besluit mijn baan als uitvoerend producent op te zeggen. Ik koos voor hetgeen wat ik het liefste doe en dat voelde als een enorme bevrijding. Ik ben mijn werkzaamheden bij SkyhighTV nu aan het afbouwen en werk er nog twee dagen per week.”
 

Wakker schrikken

Na een euforische week, kwam er wel een tweede gevoel bij de beslissing die Ivor had gemaakt. “Ik ben wel een aantal keer om vier uur ‘s nachts wakker geschrokken met de gedachte: ‘wat heb ik gedaan?!’. Op die momenten ging ik mezelf coachen: ‘waarom doe ik dit, waarom wil ik dit, klopt deze beslissing?’ En iedere keer kwam ik tot de conclusie dat het inderdaad 100 procent klopt.”
 
Nadat hij zijn besluit had genomen, wilde hij eigenlijk meteen de volgende dag van start. “Maar daar ben ik wel van teruggekomen. Ik ben een gedegen plan op gaan stellen, ben gesprekken gaan voeren met succesvolle coaches en ben me gaan inlezen in het starten van een bedrijf. Want er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen coachen. Dingen als je administratie opzetten en verzekeringen regelen bijvoorbeeld. Niet de leukste dingen. Maar toch geniet ik ervan, want ik doe het voor mezelf.”
 

Angst voor eenzaamheid

Een beetje angst voor de eenzaamheid die het zelfstandig ondernemerschap met zich mee kan brengen voelt Ivor wel. “Als je alleen maar één op één coachingsgesprekken doet, ga je diep met mensen op hun problemen in. Vervolgens loopt iemand de deur uit en moet je dat als coach verwerken, er een verslag van schrijven en dan staat de volgende alweer voor de deur. Dat is fantastisch, maar als dat het enige is dat je als coach doet, kan dat erg eenzaam zijn. Daarom richt ik me ook op businesscoaching. Ik help bedrijven individuele medewerkers en teams die vastzitten weer vooruit te krijgen. Ik weet hoe het is om voor een commercieel bedrijf te werken en ik geniet ervan om interactie te hebben met grote groepen.”
 
De komende maanden zijn erg belangrijk voor Ivor. “Ik ga me richten op het vinden van cliënten. Ik ga bedrijven aanschrijven en zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is om vanaf 1 september er vol voor te gaan. Dan doe ik wat ik het allerleukste vind. Dat is toch fantastisch?”
 
Wil je meer weten over Ivor en zijn bedrijf? Bekijk hier zijn profiel.

Lees ook…

Passie, vrijheid en geluk

Vaste bezoekers van onze website kennen hem waarschijnlijk wel: Vincent van der Vliet. Hij is grafisch vormgever en een van onze vaste bloggers. Hij koos ervoor als zzp'er verder te gaan omdat hij vrij wilde zijn om zijn eigen keuzes te maken. Hij vertelt hoe deze keuze zijn leven heeft veranderd en waarom hij elke dag als een gelukkig mens opstaat. Dit doet hij overigens niet al te vroeg, want hij is tenslotte eigen baas.

Je eigen droombaan creëren

Zzp’ers hebben de vrijheid hun brood te verdienen met datgene wat ze het allerleukst vinden. Vaak is dat een bestaand beroep zoals consultant, grafisch designer of danslerares. Glancy van Elst heeft haar vrijheid ten volle gebruikt en heeft zelf haar eigen beroep bedacht. Inmiddels is zij al negen jaar succesvol DressCoach.

Eens ondernemer, altijd ondernemer

Rico Echwald-Tijsen is een Nederlandse webbouwer in Denemarken. Zzp'er zijn is voor hem een bewuste keuze: hij wil niet meer anders. Echwald-Tijsen over ondernemen in Denemarken, werken met startups en zijn plannen voor de toekomst.
VrijeStijl magazine staat vol met inspirerende en entertainende verhalen voor zelfstandig ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer