Helft ondernemers spaart zelf voor pensioen

Jonge generatie wil zelfs voor 50e stoppen met werken
Ondernemers zonder personeel denken gemiddeld 2.869 euro per maand nodig te hebben vanaf het moment dat ze stoppen met ondernemen. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch Network Group.
Opvallend is dat dit getal lager uitvalt dan bij ondernemers met personeel. Zij denken gemiddeld 2.979 euro per maand nodig te hebben voor hun pensioen. Om dat doel te bereiken denkt 62 procent van de ondernemers daarvoor op dit moment te weinig geld opzij te hebben gezet.


 
 
Uit bovenstaande tabel is op te maken dat jongere ondernemers gemiddeld eerder van plan zijn te stoppen met ondernemen dan oudere ondernemers. De gemiddelde leeftijd van mensen die voor hun 50e wil stoppen is 36 jaar.


Geld voor later

Gevraagd of ondernemers het belangrijk vinden om geld opzij te zetten voor 'later', antwoordde 92 procent dat wel degelijk belangrijk te vinden. Slechts 38 procent doet dat naar eigen zeggen in voldoende mate. De meeste ondernemers sparen zelf voor hun pensioen (50%), verwachten de inkomsten uit hun eigen bedrijf (41%) of regelen het via een verzekeraar (33%).
 
 
 
Het grootste deel van de respondenten wil genoeg pensioengeld hebben om normaal te kunnen leven. Ondernemers zijn over het algemeen niet van plan om geld over te houden om te kunnen investeren.
 

 
12 procent van de ondernemers heeft geen verzekeringen om financiële risico's voor zijn privéleven af te dekken. Het merendeel van de ondernemers heeft wel één of meerdere verzekeringen. Het gaat dan vooral om de ziektekostenverzekering (62%), aansprakelijkheidsverzekering (58%) en overlijdensrisicoverzekering (46%). 41 procent heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Heb je vragen over je pensioen? Maak een gratis profiel aan en stel je vragen aan onze medewerkers via de chatfunctie.
 
Het onderzoek vond plaats in oktober 2015 onder ruim 300 ondernemers in het mkb.

Lees ook…

Zzp'ers en hun pensioen

Zzp’ers hebben, zoals iedereen die in Nederland woont, recht op AOW (Algemene Ouderdomswet) als ze de AOW-leeftijd bereikt hebben. Werk je als werknemer in loondienst, dan bouw je in de meeste gevallen naast de AOW vanzelf een aanvullend pensioen op via je werkgever. Als zzp’er ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers dit niet doen, terwijl het voor de langere termijn wel erg belangrijk is.

Hoe bouw ik pensioen op?

Zzp'ers en pensioen, het blijft een ingewikkeld verhaal. Daarom hebben we hier een paar opties voor je op een rij gezet. Maar wat je ook doet, laat je goed adviseren.

Vooral vrouwelijke zzp’ers bouwen maar een klein pensioen op

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 57 procent van de zzp’ers in Nederland verwacht door te moeten werken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Zelfstandig ondernemers hebben over het algemeen niet het gemak van een pensioenregeling vanuit een werkgever, wat tot gevolg heeft dat de gemiddelde zzp’er weinig tot geen geld opzij zet voor een pensioen.
Als zzp'er moet je voor je eigen pensioen zorgen. Download het gratis whitepaper over pensioen voor alle informatie hierover.