Wiebes neemt alternatief leaseplan 2016 over

Wat betekent het plan voor de bijtelling van mijn leaseauto?
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) neemt het alternatieve leaseplan van auto- en milieuclubs en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland over. Dit betekent dat de laagste categorie bijtelling blijft bestaan en dat ook hybrides een gunstig bijtellingstarief behouden.
Dit blijkt uit een brief van Wiebes aan de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.
 

Nieuwe leaseplan

Het oorspronkelijke plan van de minister voor de bijtelling van leaseauto’s werd vorige week afgeschoten door zijn eigen partij. De VVD en PvdA kwamen met een nieuw plan, maar voor hij daarop kon reageren kwamen auto-, milieu-  en werkgeversorganisaties met een alternatief idee. Wiebes noemt hun plan ‘ordentlijk’. Hij zegt dat het de schatkist geen extra geld kost en goed voor het milieu is. Het plan van de lobbypartijen betekent dat er vier bijtellingscategorieën overblijven in 2016.
 
De nieuwe bijtellingspercentages:
4 % 0-emissie
15 % 1-50 gram CO2/km
21 % 51-106 gram CO2/km
25 %  106 gram CO2/km

 

Oorspronkelijke plan

In zijn oorspronkelijke plan verhoogde de minister de bijtelling in vrijwel alle categorieën. De laagste bijtellingscategorie zou verdwijnen: volledig elektrische auto's zouden gaan van 4 procent bijtelling naar 7 procent in 2016. Alle auto’s met een CO2-uitstoot boven de 79 gram zouden 25 procent bijtelling krijgen.
 
Dit plan is nu van de baan. Voor zzp'ers met een leaseauto die minder dan 106 gram CO2 per kilometer uitstoot, blijft een gunstiger tarief gelden. Heb je een elektrische auto, dan blijf je slechts 4 procent bijtelling betalen.
 

Hoeveel betaal ik in 2017?

Hoe de tarieven er na 2016 uitzien is nog niet bekend. De autobelastingen voor 2017 en later worden meegenomen in het debat over een herziening van het complete belastingstelsel.

Lees ook…

Een auto leasen als zzp'er: welke opties heb ik?

Als je als zzp’er een auto wilt leasen, ben je nog niet klaar met kiezen. Er bestaan allerlei varianten van leasecontracten. Bekijk je opties en maak de keuze die het best bij jouw situatie en portemonnee past.

Hoe regel ik voordelig een auto als zzp'er?

Als je een auto nodig hebt als zzp’er, zijn er meerdere opties. Afhankelijk van je situatie kun je kopen, delen, huren of leasen. Welke optie past bij jou?
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.