Esther Jacobs: van filantroop tot motivational speaker | Interview deel 1

Het verhaal dat iedere zzp’er moet lezen
Als zzp’er zijn er altijd momenten waarop niet alles gaat zoals je wilt. En soms worstel je met lastige kwesties. Het verhaal van Esther Jacobs laat zien dat alles mogelijk is en dat ieder excuus uit de weg te ruimen is. Zij haalde met een zelfbedachte actie ruim 16 miljoen op voor goede doelen, deed mee aan Expeditie Robinson en is wereldburger, wat betekent dat zij nergens vast woont. Door alles wat de 44-jarige zzp’er heeft beleefd, verdient ze nu haar geld als motivational speaker. Een interview.

Goede doelen

“Van de bijzondere dingen die ik mee heb gemaakt, heb ik ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld groot resultaat bereiken met weinig middelen. Ik heb een collecte-actie opgezet, Coins for Care. Door na de invoering van de euro alle overgebleven buitenlandse muntjes in te zamelen, heb ik ruim 16 miljoen opgehaald voor goede doelen. Ik wilde iets goeds doen voor de samenleving, ook al had ik geen enkele ervaring met fondsenwerving en geen kapitaal.
 
De grote fondsen zagen mij als een bedreiging omdat mijn manier van werken sneller en goedkoper was dan hun manier. Ze wilden niet dat daar vragen over gesteld zouden worden en dat zij hun werkwijze door mij aan zouden moeten passen. Nadat het geld eenmaal verdeeld was, wilden de goede doelen dan ook geen duidelijkheid geven over waar ze het geld aan hadden besteed. Dat was ontzettend frustrerend en teleurstellend.
 
De actie was een succes terwijl ik dus geen geld en ervaring had en de grote, bekende fondsen mij ontzettend tegenwerkten. Als je ergens echt voor gaat en alle excuses aan de kant schuift, kun je alles bereiken. Dat blijkt wel."
 

Consumentenbond

"Ik kon er wel over in gaan zitten dat de goede doelen mij tegenwerkten, maar ik kon er ook iets aan doen. Daarom heb ik de Donateursvereniging opgezet, een soort consumentenbond voor mensen die aan goede doelen geven. In totaal heb ik me zeven jaar lang dag en nacht ingezet voor goede doelen. In die tijd verhuurde ik mezelf af en toe als consultant aan Capgemini om mijn hoofd financieel boven water te houden.
 
In de periode dat ik bezig was met de goede doelen, gaf ik veel lezingen in de avonduren. Dit deed ik gratis. Ik werd op een gegeven moment ook veel gevraagd door private banks. Toen besefte ik dat er iets niet klopte. Ik stond gratis lezingen te geven voor de rijke klanten van die banken terwijl ik overdag al fulltime belangeloos bezig was met de goede doelen. Daarom besloot ik mij in te schrijven bij een sprekersbureau en me te laten betalen voor lezingen. Ik realiseerde me op dat moment dat ik dat ook al veel eerder had kunnen doen en al jaren van mijn lezingen had kunnen leven.”
 
Benieuwd naar Esthers andere bijzondere ervaringen en wat jij daarvan kunt leren? Lees verder in deel 2 van dit interview.

Lees ook…

Als zzp’er werken zonder ergens vast te wonen | Interview deel 2

Zzp’er Esther Jacobs heeft veel bijzondere dingen meegemaakt in haar leven. Haar verhaal is een inspiratiebron voor andere zelfstandigen. De 44-jarige heeft bewezen dat alles mogelijk is en dat je iedere horde kunt nemen die op je pad ligt. In deel één van dit interview vertelt ze hoe zij zonder geld en ervaring ruim 16 miljoen euro voor goede doelen ophaalde. In dit deel lees je hoe zij als motivational speaker haar geld verdient, zonder ergens vast te wonen.

Alleen maar doen wat je leuk vindt

“Ik ben zzp’er geworden omdat ik wil doen wat ík wil. Daarom neem ik alleen klussen aan die ik leuk vind en waar ik gelukkig van word”, vertelt Daniel Lansbergen. De 30-jarige Utrechter runt sinds 1 januari dit jaar zijn eigen bedrijf Artisanal Cuisine. Daarmee houdt hij zich bezig met eten en drinken in de breedste zin van het woord.

Liesbeth brengt Zeeuws sap naar Kopenhagen

De Nederlandse Liesbeth Zonnevijlle woont en werkt sinds 1987 in Kopenhagen. Ze wil niet meer weg uit de Deense hoofdstad, maar in haar hart blijft ze altijd Zeeuwse. Daarom besluit ze nu een stukje Zeeland naar Denemarken te brengen: de sapjes van De Appelaere. Maar een product importeren, hoe doe je dat?